Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Турски режисьор взе „Златната палма“, посвети я на протестите

Турския режисьор Нури Билге Джейлан получи "Златна палма" от ръцете на Куентин Тарантино.  - Турски режисьор взе „Златната палма“, посвети я на протестите

Турския режисьор Нури Билге Джейлан получи "Златна палма" от ръцете на Куентин Тарантино.

Наградата „Златна палма“ отива в Турция. Режисьорът Нури Билге Джейлан спечели приза на фестивала в Кан за филма „Зимен сън“. Победителят бе обявен късно в събота вечерта на церемония на Лазурния бряг.

„Посвещавам „Палмата“ на турската младеж, на тези, които загубиха живота си през изтеклата година на антиправителствените протести“, заяви Билге Джейлан. Това е третата му награда от Кан.

Голямата награда бе присъдена на филма „Чудо“ на италианката Аличе Рорвахер. Филмите „Мама“ на режисьора Ксавие Долан и „Сбогом на езика“ на Жан-Люк Годар си спечелиха наградата на журито в Кан. Джулиан Мур бе обявена за най-добра актриса за участието си във филма „Звездна карта“. Титлата „Най-добър актьор“ получи британецът Тимъти Спал за филма „Мистър Търнър“ на режисьора Майк Лейг.

Наградата за най-добър режисьор прибра американецът Бенет Милър за „Ловецът на лисици“. Най-добър сценарий тази година според журито са написали Андрей Звягинцев и Олег Негин от Русия – на филма „Левиатан“.

„Нямахме достатъчно награди, които да раздадем“, заяви председателката на журито – режисьорката от Нова Зеландия Джейн Кемпиън. „Това винаги е проблем“, добави тя и разкри, че решението за „Златната палма“ е взето след тежки дебати.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg