Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Златни накити изчезнаха от колекцията на Британския музей

Уволнен е служител, заподозрян за кражбата

Общата стойност на изчезналите артефакти не се съобщава. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Златни накити изчезнаха от колекцията на Британския музей

Общата стойност на изчезналите артефакти не се съобщава. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският музей уволни свой служител и въведе спешни мерки за сигурност, след като ценни предмети изчезнаха от колекцията на институцията, съобщават световните агенции. Накити от злато, полускъпоценни камъни и стъкло, датиращи от XV в. пр. Хр. до XIX в. сл. Н. е., са изчезнали, откраднати или повредени, съобщават от музея.

Охранителите на музея са подложени на вътрешно разследване, а срещу уволнения служител ще бъде внесена жалба по подозрения, че стои зад кражбите. Случаят се разследва и от полицията.

Повечето изчезнали артефакти са с малки размери и са били съхранявани в склад в музея предимно с изследователска цел. Нито един от тях скоро не е бил излаган пред публика. Общата им стойност не се съобщава.

„Този инцидент само затвърждава необходимостта от продължаващото преосмисляне на музея – коментира Джордж Озбърн, председател на борда с попечители на музея. – Това е тъжен ден за всички, които обичат нашия Британски музей, но ние сме решени да поправим грешките и да използваме опита, за да изградим един по-силен музей.“

Приоритетите пред институцията сега са да се възстановят откраднатите вещи и да се засили сигурността, за да се избегнат бъдещи инциденти от подобен характер, обяснява Озбърн пред „Гардиън“. Повече подробности около откраднатите вещи няма да се разкриват, докато тече полицейското разследване, казват от музея. До момента няма издадена заповед за арест и разпитите продължават, уточняват от полицията.

Британският музей не за пръв път става обект на кражба – през 70-те години от сбирката му изчезват няколко монети и медали; през 1993 г. след кражба с взлом изчезват римски монети; през 2002 г. посетител задига 12-сантиметрова гръцка статуя на 2500 години; през 2011 г. изчезва диамантен пръстен „Картие“ на стойност 750 хил. британски лири.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg