Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дупки по златните кубета на „Ал. Невски“

Кой ще плати милионите за ремонта - Светият Синод, който вече е собственик, или държавата?

Минувачите с просто око могат да забележат дупките по кубетата. Снимки: Румен Добрев - Дупки по златните кубета на „Ал. Невски“

Минувачите с просто око могат да забележат дупките по кубетата. Снимки: Румен Добрев

Дупки зеят по златните кубета на „Александър Невски“, бляскавите куполи на храм-паметника са буквално перфорирани. Окаяният вид на най-представителния храм на Българската православна църква се дължи на лятната градушка. Последствията от природната стихия ще личат дълго, защото ремонтът ще струва милиони левове, които трудно ще бъдат събрани. Само преди дни собствеността на „Александър Невски“ премина изцяло в ръцете на Синода и основната грижа за храма пада в ръцете на отците.

Кубетата на „Невски“ бяха позлатени преди 13 години. Ремонтът бе дело на държавата, със средства се включи и Русия. Цената на мегаремонта бе около 2,5 милиона лева. Четирите кубета засияха покрити с нови 4 килограма злато.

Днес цената на позлатата може би ще бъде двойна. Пари са нужни не само за кубетата, а и за витражите, помляни от градушката. Стенописите също имат огромна нужда от реставрация. Църквата поправи някои от стъклописите веднага след пороя за своя сметка. Сега обаче от Синода се надяват, че държавата няма да абдикира от храма, а ще помогне за възстановяването му.

Покривният пласт на куполите е изработен от асфалтова мушама и медна ламарина и има площ от около 4 000 кв м. Позлатеният участък е 700 кв. м. Общото тегло на златото по кубетата е 8, 35 кг, но слоят е много тънък, затова се налага да бъде реставриран през определени периоди от време. Технологията на позлатяването е руска и до 2001 г. е била извършвана от руски специалисти и с руско злато. Когато преди 13 г. бе завършена позлатата, реставраторите предположиха, че покритието ще издържи поне още половин век. Използвани са златни листчета с размер 84 х 84 мм и с дебелина около 0,4 микрона. Само за площта на купола на камбанарията, която е 160 кв. м, са използвани 25 000 такива листчета. Златото бе немско и е 23,75 карата. Преди това благородният метал е бил полаган по куполите през 1956-1959 година, но още през 1962 г. започва да се лющи.

„Александър Невски“ не е просто храм, а символ. Оттук гласът народен стига най-бързо до парламента, оттук и власт се събаря и се стига най-бързо до върха на политиката… На площада сме виждали епични битки. Някои бяха миналото лято, когато към „Невски“ извиваха вратове народните избраници…

И сега, като за всяко дребно и значимо нещо у нас, сега Църквата ще трябва да поведе битка за храма.

unnamed (9)

 

unnamed (5)

 

 

unnamed (10)

 

unnamed (7)

 

 

 

 

2 (7)

unnamed

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС