Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Златният век на Татяна Лолова

Министерството на културата отличи творци и институции за Деня на будителите

Актрисата Татяна Лолова бе отличена от министъра на културата Боил Банов със „Златен век“ - златен печат на цар Симеон. Снимка: Министерство на културата - Златният век на Татяна Лолова

Актрисата Татяна Лолова бе отличена от министъра на културата Боил Банов със „Златен век“ - златен печат на цар Симеон. Снимка: Министерство на културата

Иван Цанев, Татяна Лолова и Маргрет Николова днес бяха обявени за носители на най-високото арт отличие у нас „Златен век“ на Министерството на културата. Почетните знаци им бяха връчени от министъра на културата Боил Банов в галерия „Средец“ по повод Деня на будителите 1 ноември.

„Това е една традиция на Министерството на културата от доста време – по случай двата най-български празника – 24 май и 1 ноември, да удостояваме за значими постижения в областта на изкуството и на културата родни, съвременни будители, продължители на традициите, пазители на духовността, хора, даващи всеки миг от своя живот в името на културата, на българското, на духа на нацията. За мен е чест да съм сред вас“, каза Банов.

„Златен век“ със златен печат на Цар Симеон Велики и грамота за принос към българското изкуство и култура и за тяхното популяризиране получиха поетът Иван Цанев, определен като „едно от най-ярките имена в българската литература на XX и XXI в.“, актрисата Татяна Лолова – „едно от най-ярките имена в българските театър и кино“, естрадната певица Маргрет Николова, историкът, публицист и общественик проф. Пламен Павлов, проф. Костадин Бураджиев – музикант, композитор и преподавател, посветил кариерата си на развитието на българската музикална култура.

Отличия бяха присъдени още на д-р Георги Саракинов, един от авторите на действащия Закон за авторското право и сродните му права; Теодора Георгиева, артистка от Държавния музикален театър „Стефан Македонски”; Петър Горанов, читалищен деец и общественик; Виктор Любенов, активен член и сътрудник към библиотеката на Националното читалище „Луи Брайл 1928“ в София; Жанета Кацарова, пианист в хор „Родни звуци“, корепетитор и хормайстор на хор „Бодра смяна при общинския детски комплекс в Шумен”, преподавател по пиано; Галина Костова, млада писателка и художничка от Стара Загора.

Със „Златен век“, златен печат на цар Симеон и грамота, бе отбелязан и приносът на една институция – Националният музикален театър „Стефан Македонски” – по повод 100 години от появата на професионалния оперетен театър в България и 70 години от основаването на Държавния музикален театър.

С грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност бяха почетени Народен хор „Станко Панайотов“ и Вокална група „Хармония“ при Читалище „Просвета 1870“ – Свиленград.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС