Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Златно перо“ за Виктор Божинов и Валя Балканска

Обявени са 23-мата лауреати на наградата, последният ще стане ясен на церемония на 20 май

Златните пера очакват своите лауреати. Снимка: Иво Чупетловски - „Златно перо“ за Виктор Божинов и Валя Балканска

Златните пера очакват своите лауреати. Снимка: Иво Чупетловски

Режисьорът Виктор Божинов, скулпторът Крум Дамянов и фолклорната певица Валя Балканска са сред тазгодишните носители на наградата „Златно перо“. Връчвано ежегодно от „Кантус Фирмус“, отличието се присъжда на фигури от литературата, театъра, музиката, изобразителното изкуство, киното и журналистиката за принос към българската култура и изкуство по повод 24 май. Церемонията ще се проведе на 20 май под купола на „Ларгото“ в София.

Вече са ясни 23-мата носители на отличието за 2022 г., последният 24-и по традиция се определя от слушателите на радио „Класик ФМ“. Сред останалите отличени с изящната брошка от 24-каратово злато са певицата Белослава; хореографката Боряна Сечанова, директор на балет „Арабеск“; композиторката Пенка Кунева, албум с чието участие стана носител на „Грами“ по-рано през годината; актьорите Гинка Станчева, Силвия Лулчева и Александър Сано; балерината и педагог Силвия Томова, художествен ръководител на балета към Държавна опера – Стара Загора; оперният певец Венцеслав Анастасов; виолончелистът Атанас Кръстев; Софийският духов оркестър с художествени ръководители Юли Дамянов и Васил Делиев; предаването „Джинс“ на БНТ и други.

Слушателите на „Класик ФМ“ могат да дават своите предложения за 24-ия лауреат до 18 май в сайта на радиото. Вотът на публиката ще стане ясен на церемонията на 20 май. Неин водещ е журналистът Георги Митов – Геми, началото е в 16 ч., входът е свободен.

Церемонията се провежда в рамките на „Европейски музикален фестивал“, организиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg