Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Златно перо“ за Здравка Евтимова

Наградата ще получат още Софийската филхармония, БНТ, Васил Найденов, Владимир Пенев

Писателката Здравка Евтимова ще стане лауреат на наградата „Златно перо“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - „Златно перо“ за Здравка Евтимова

Писателката Здравка Евтимова ще стане лауреат на наградата „Златно перо“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Писателката Здравка Евтимова, чийто разказ „Кръв от къртица“ влезе в американски учебник по литература за 8. клас, ще получи наградата „Златно перо“ на 22 май, в навечерието на Празника на българската просвета и култура. На церемония под купола на Ларгото „Кантус фирмус“ и „Класик ФМ“ ще  отличат и тази година най-острите „пера“ на българската арт сцена.

Брошката във формата на писец, която се връчва от 1995-а насам, тази година ще бъде присъдена на Софийската филхармония по повод 90-годишнината от основаването ѝ, на БНТ за 60-годишнината на медията, на певеца Васил Найденов, на актьора Владимир Пенев, на примабалерината Красимира Колдамова, на драматуржката Здрава Каменова, на пианистката Пламена Мангова, на цигуларката Мила Георгиева…

През 2019-а „Златно перо“ ще се проведе за 24-а година и наградените ще бъдат общо 24. Двадесет и четвъртият лауреат все още не е известен – той се избира чрез предложения и гласуване на слушателите на радио „Класик ФМ“.

Традиционно, входът за събитието е свободен. Избрани творци – носители на почетния знак ще имат свои изпълнения, а събитието започва със „Сладки пуканки“, вокалната група, която ще изпълни Химна на Кирил и Методий. Водещ на събитието ще бъде журналистът от „Класик ФМ“ и водещ на радиопредаването „Сутрешно кафе“ Георги Митов – Геми.

Фантастико

Церемонията се провежда в рамките на „Европейски музикален фестивал 2019“, включен в Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на наградите е Министерството на културата.

Пълен списък на носителите на отличието „Златно перо“

Националното музикално училище „Л. Пипков“, по повод 115-ата му годишнина

Софийската филхармония, по повод 90-годишнината ѝ

Българската национална телевизия, по повод 60-годишнината ѝ

Красимира Колдамова, примабалерина и балетен педагог

Здравка Евтимова, писател

Васил Найденов, певец

Владимир Пенев, актьор

Стефан Димитров, композитор

Ангел Заберски, композитор и пианист

Константин Занков, кинооператор

Надя Сотирова, директор на Къща-музей „Панчо Владигеров“ – София

Юли Дамянов, диригент

Славчо Николов, режисьор

Добрина Икономова, певица

Пламена Мангова, пианистка

Мила Георгиева, цигуларка

Здрава Каменова, драматург

Димитър Косев, диригент и инструменталист

Вили Стоянов, тромбонист

Лиана Антонова, певица и актриса

Светлин Ивелинов, хореограф

Проф. Чавдар Попов, изкуствовед

Арх. Станислав Константинов, архитект

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах