VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Златно перо“ за Здравка Евтимова

Наградата ще получат още Софийската филхармония, БНТ, Васил Найденов, Владимир Пенев

Писателката Здравка Евтимова ще стане лауреат на наградата „Златно перо“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - „Златно перо“ за Здравка Евтимова

Писателката Здравка Евтимова ще стане лауреат на наградата „Златно перо“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Писателката Здравка Евтимова, чийто разказ „Кръв от къртица“ влезе в американски учебник по литература за 8. клас, ще получи наградата „Златно перо“ на 22 май, в навечерието на Празника на българската просвета и култура. На церемония под купола на Ларгото „Кантус фирмус“ и „Класик ФМ“ ще  отличат и тази година най-острите „пера“ на българската арт сцена.

Брошката във формата на писец, която се връчва от 1995-а насам, тази година ще бъде присъдена на Софийската филхармония по повод 90-годишнината от основаването ѝ, на БНТ за 60-годишнината на медията, на певеца Васил Найденов, на актьора Владимир Пенев, на примабалерината Красимира Колдамова, на драматуржката Здрава Каменова, на пианистката Пламена Мангова, на цигуларката Мила Георгиева…

През 2019-а „Златно перо“ ще се проведе за 24-а година и наградените ще бъдат общо 24. Двадесет и четвъртият лауреат все още не е известен – той се избира чрез предложения и гласуване на слушателите на радио „Класик ФМ“.

Традиционно, входът за събитието е свободен. Избрани творци – носители на почетния знак ще имат свои изпълнения, а събитието започва със „Сладки пуканки“, вокалната група, която ще изпълни Химна на Кирил и Методий. Водещ на събитието ще бъде журналистът от „Класик ФМ“ и водещ на радиопредаването „Сутрешно кафе“ Георги Митов – Геми.

Америка за България

Церемонията се провежда в рамките на „Европейски музикален фестивал 2019“, включен в Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на наградите е Министерството на културата.

Пълен списък на носителите на отличието „Златно перо“

Националното музикално училище „Л. Пипков“, по повод 115-ата му годишнина

Софийската филхармония, по повод 90-годишнината ѝ

Българската национална телевизия, по повод 60-годишнината ѝ

Красимира Колдамова, примабалерина и балетен педагог

Здравка Евтимова, писател

Васил Найденов, певец

Владимир Пенев, актьор

Стефан Димитров, композитор

Ангел Заберски, композитор и пианист

Константин Занков, кинооператор

Надя Сотирова, директор на Къща-музей „Панчо Владигеров“ – София

Юли Дамянов, диригент

Славчо Николов, режисьор

Добрина Икономова, певица

Пламена Мангова, пианистка

Мила Георгиева, цигуларка

Здрава Каменова, драматург

Димитър Косев, диригент и инструменталист

Вили Стоянов, тромбонист

Лиана Антонова, певица и актриса

Светлин Ивелинов, хореограф

Проф. Чавдар Попов, изкуствовед

Арх. Станислав Константинов, архитект

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg