Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Златно-сребърна монета на 26 века открита на морското дъно в Созопол

Блясва на незначителна дълбочина - 1 метър

 - Златно-сребърна монета на 26 века открита на морското дъно в Созопол

Златно-сребърна монета, за която се  твърди, че е най-старата намирана по нашите земи, е открита на морското дъно в Созопол, съобщават от Националния исторически музей. Зърва я случайно водолаз на незначителна дълбочина – 1 метър, край северния бряг на созополския полуостров. Откривателят предал находката на директора на НИМ Божидар Димитров.

Античната пара тежи 0.63 грама и е 1/24 част от статера. След внимателно изследване нумизматът на музея д-р Владимир Пенчев заявява, че това е най-старата монета, откривана в България. Изработена е от електрон (сплав от злато и сребро) в древната малоазийска държава Лидия през втората половина на VІІ век пр. Хр., т.е. монетата е поне на 2650 години. В Лидия са сечени първите монети в човешката цивилизация, обяснява Димитров. До тази епоха хората използват като абстрактен символ на стоката метални слитъци с форма на бича кожа, стрели, камбанки, сърпове и т.н.

На археолозите от НИМ засега не им е известно в България да са били откривани други лидийски монети.

Созопол е основан от преселници от Милет в 611 г. пр. Хр., а Милет е разположен до Лидия. „Нормално е преселник от този град да е имал в джоба си шепа златни монети“, коментира Божидар Димитров.

coin1-a

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg