Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Златоръки маймунки в столичния Зоопарк

Тамарините неколкократно спирани да тръгнат от Испания към България заради Ковида

Златоръките тамарини са с характерно оцветяване на крайниците. Снимка: Софийски зоопарк - Златоръки маймунки в столичния Зоопарк

Златоръките тамарини са с характерно оцветяване на крайниците. Снимка: Софийски зоопарк

Две маймуни от вида златоръки тамарини са новите обитатели на Софийския зоопарк. Представителите на семейство Остроноктести маймуни няколко пъти са били възпрепятствани от Ковид-ограниченията, но на 9 май най-сетне са пристигнали у нас с полет от Мадрид.

Златоръките тамарини обичайно обитават амазонските дъждовни гори, но занапред домът им ще бъде в реконструирания миналата година сектор „Примати“, който все още е затворен за посетители. Заради противоепидемичните мерки гостите на Зоопарка засега може да видят новите жители на столицата само във външните заграждения.

Маймунките са родени в испанския зоопарк „Сендавива“ през януари 2019 г. Представителите на вида са сравнително дребни – достигат тегло до 500 гр., живеят в короните на дърветата и са много добри катерачи. Хранят се с насекоми, зрели плодове и дървесна смола. Хранителният им режим включва още нектар, крехка растителност, паяци, малки гръбначни и птичи яйца. Наричат се златоръки заради златисто-оранжевите „ръкавици“ на крайниците си.

„Златоръките тамарини са нов и изключително атрактивен вид в разнообразната колекция от примати на зоопарка. Ето те вече са тук, въпреки голямото забавяне заради пандемичната обстановка в целия свят и транспортните пречки с множество отлагане на полети – отбелязва Добромир Бориславов, директор на столичната Зоологическа градина. –  Сега при нас живеят над 50 маймуни от 11 вида, които разполагат с 14 пъти по-големи външни заграждения от преди с естествена растителност, бамбукови дървета и подходяща аранжировка. Софийският зоопарк е първият и единствен зоопарк в България, обитаван от тези изключително красиви и интересни тамарини.“

В момента златоръките тамарини се адаптират към новите си условия и скоро ще могат да бъдат видени във външното им заграждение в сектор „Примати 2“.

Това са поредните нови обитатели на софийския зоопарк, през 2020 г. семейството на големите котки се увеличи с две двойки персийски леопарди и снежни леопарди. В близко бъдеще се очаква пристигането и на женска бърнеста мечка за партньорка на мъжкото бърнесто мече Лиам.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg