POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Злощастният „Корсаж“ в програмата на „София филм фест“

Още два очаквани филма с прожекции в програмата на фестивала (видео)

Вики Крипс като принцеса Сиси в „Корсаж“ - Злощастният „Корсаж“ в програмата на „София филм фест“

Вики Крипс като принцеса Сиси в „Корсаж“

„Корсаж“, австрийското предложение за „Оскар“, което отпадна на косъм от номинация, влиза в програмата на „София филм фест“ (16 – 31 март). Историческата драма на Мари Кройцер идва у нас с награда за най-добро актьорско изпълнение (поделена) за Вики Крипс за ролята ѝ на принцеса Сиси, но и с опетнена репутация след обвиненията в притежание на детска порнография за актьора в мъжката главна роля Флориан Тайхтмастер.

„Корсаж“ е историческа драма за австро-унгарската принцеса Сиси и брака ѝ с император Франц Йозеф. В навечерието на 40-я си рожден ден императрицата – доскоро хвалена с хубостта си, изпада в немилост като „стара жена“ и е готова на всичко, за да възвърне блясъка на публичния си образ.

Кройцер, която е и сценарист на филма, изгражда заедно с Крипс образ на силна жена, която прилага страст и смелост в отстояването на себе си, единодушни са филмовите критици.

„Корсаж“ бе в краткия списък на Американската филмова академия, но не достигна до номинация за „Оскар“. Продукцията се бори и за „Бафта“, но загуби от „На западния фронт нищо ново“ на церемонията от 19 февруари.

Популярността на филма обаче бе опетнена, когато излязоха наяве обвиненията в притежание на детска порнография срещу Тайхтмастер. Съдебният процес срещу него все още не е започнал поради болест на актьора, а трябваше да се проведе през февруари, пишат немските медии.

Вижте още: „КОРСАЖ“ НЕ ОТПАДА ОТ ОСКАРИТЕ, ВЪПРЕКИ ОБВИНЕНИЯТА СРЕЩУ ГЛАВНИЯ АКТЬОР

Часът на Армагедон

Още един филм от програмата на Кан обявиха организаторите на „София филм фест“. Прожекция ще има и на „Часът на Армагедон“ с Антъни Хопкинс. Филмът е от сценариста и режисьор Джеймс Грей, носител на „Сребърен лъв“ от Венеция за режисура и режисьор на номинирания за „Оскар“ „Към звездите“ с Брад Пит.

„Часът на Армагедон“ е морална драма, изобличаваща лицемерието и наблягаща на сложните въпроси за расовите и класови различия. Разказана е история, вдъхновена от детството на режисьора, посветена на порастването и на силата на семейните отношения. Наративът е изграден върху общуването между младия Пол (14-годишния Банкс Репета) с дядо му Арън (Хопкинс) и с родителите му (Ан Хатауей и Джеръми Стронг). Чрез взаимоотношенията им се пресъздава поколенческата разлика в стремежа на всички тях към заветната „американска мечта“ и се изследват социално-политическите промени през 80-те години на ХХ век.

„София филм фест“ се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Столична община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90