Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стенания от дъното на океана

Учени записаха звуците, излизащи от най-дълбоката част на Марианската падина

До най-дълбоката точка на Земята не достига слънчева светлина – затова е по-лесно тя да се изследва със звукови вълни. - Стенания от дъното на океана

До най-дълбоката точка на Земята не достига слънчева светлина – затова е по-лесно тя да се изследва със звукови вълни.

Най-дълбоката и най-мрачна част на земната повърхност се намира 11 километра под морското равнище на Тихия океан – бездната „Чалънджър“ в Марианската падина. За първи път в историята учени успяха да направят запис на това какво се чува там.

Мястото е сравнително малка като площ вдлъбнатина в падината, близо до бреговете на Марианските острови и Гуам.

Океанографът Боб Зиак от Националната океанска и атмосферна администрация коментира пред „Джизмодо“, че както за по-голямата част от морското корито, така и за „Чалънджър“ се знае малко. И предвид, че дотам не достига слънчева светлина, е по-лесно да се използват звукови вълни, за да се изгради картина какъв живот може да съществува в най-дълбоката позната точка на Земята.

Зиак и екипът му изградили апарат за звуков запис, с титаниево покритие, способен да се аклиматизира към силното налягане в падината. Достигането до нейното дъно отнело 23 дни, а сега от Администрацията трябва да изчакат до ноември за достатъчно добри атмосферни условия и дупка в корабния трафик, за да се върне безопасно машината на сухо.

Изследователите открили, че бездната „Чалънджър“ функционира като „ехо-камера“ за звуци, преминаващи над нея – например китове, кораби дори тайфуни от категория „четири“ на океанската повърхност.

Чуйте стоновете от дълбините на океана:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg