Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зловещо-приказната феерия на „Синята птица“ в Москва, 1908 г.

Забележителни фотографии от началото на ХХ век са единственото доказателство на премиерата на спектакъла по Метерлинк

Мария Германова като феята в „Синята птица“. - Зловещо-приказната феерия на „Синята птица“ в Москва, 1908 г.

Мария Германова като феята в „Синята птица“.

Забележителни фотографии на актьори, влезли в образ за представление на „Синята птица“, са очевидно единственият визуален спомен за премиерата на пиесата, оригинално режисирана от Константин Станиславски в Московския художествен театър през 1908 г., разказва „Дейнджъръс майндс“.

Написан от белгийския драматург и поет Морис Метерлинк, текстът има поредица от адаптации, като навярно най-известната е киноверсията от 1940-а на режисьора Уолтър Ланг, който ангажира 2-годишната тогава Шърли Темпъл в ролята на сприхавото дете, което заедно с брат си се впуска в търсене на Синята птица на щастието.

В момента в Народния театър „Иван Вазов“ се играе спектакъл, поставен от Мариус Куркински. За първи път у нас зрителите виждат „Синята птица“ преди повече от три десетилетия, представена от Николай Люцканов.

Метерлинк създава пиесата като история за копнежите, разказана от гледната точка на брат и сестра, които не са доволни от живота си. Когато една фея разбира за притесненията им, ги насочва в търсене на Синята птица на щастието. Двойката пътува през различни фантастични светове, за да открие неуловимата птица – която служи като метафора на търсенето на собствената духовност.

За премиерата на „Синята птица“ в Москва собственикът на театъра Константин Станиславски работи по приказните костюми с художника В. Е. Евгенов.

Според изкуствоведи, занимавали се с института, който по това време е едно от най-жизнените драматични общности в света, всичко, свързано с продукцията от 1908 г., е унищожено през Първата световна война. С изключение на тези фотографии. Въпреки тяхната възраст и липса на цвят, те са забележително ярки.

И при все че всички заслужават внимание, изображенията на актрисата Мария Германова (която играе феята, но е най-известна за ролята си в немия филм от 1914-а по „Анна Каренина“ на Толстой) са силно магнетични.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90