Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Знаем ли кои са европейските ценности, ако ще ги хулим?

Това не са абстрактни фрази, а идеали, описани в официални документи

Костадин Костадинов зададе въпрос в личния си профил във Фейсбук „Какви ценности се изповядват в Европейския съюз?“. Много хора също като него не знаят. Снимка: Зара Русева/БГНЕС - Знаем ли кои са европейските ценности, ако ще ги хулим?

Костадин Костадинов зададе въпрос в личния си профил във Фейсбук „Какви ценности се изповядват в Европейския съюз?“. Много хора също като него не знаят. Снимка: Зара Русева/БГНЕС

В Европейския съюз сме от 15 години – навършиха се на 1 януари 2022 г. Време, достатъчно, за да порасне едно бебе до зрял човек и да осъзнае контекста на съществуването си, да научи правилата за живот в общество и рамките на свободата си като личност.

Уви, разцепеното и разединено българско общество очевидно демонстрира забавяне в развитието си, защото за 15 години една голяма негова част така и не разбра какви ценности приехме, влизайки в семейството на европейските държави. Презрителното „европейски ценности“ (често префасонирано като „еврогейски“ и подобни хулителски имена) се появява в разговори онлайн и офлайн притеснително често. Създава се впечатлението, че хората наистина не знаят какво означава „европейски ценности“. Смятат го за абстрактна фраза, произнасяна от политици за лично удобство. Мнозина дори не предполагат (а и не са си дали труда да проверят), че европейските ценности са изрично описани в Договора от Лисабон, ратифициран от България през 2008 г. по време на управлението на Тройната коалиция, както и в Хартата на основните права на Европейския съюз.

Ценностите, които събуждат толкова подигравки, омраза, презрение, са простички и светли. Ето как са формулирани в член 2 на Договора от Лисабон:

„Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства. Тези ценности са общи за държавите-членки в общество, чиито характеристики са плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете“.

Съмнявам се някой от хулителите да заяви, че не подкрепя тези ценности.

В официалния сайт на Европейския съюз е представено и пълното им тълкувание:

Човешко достойнство

Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да бъде зачитано и защитавано и е реалният фундамент на основните права.

Свобода

Свободата на движение дава на гражданите правото да се движат и пребивават свободно в рамките на Съюза. Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на религията, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Демокрация

Функционирането на ЕС се основава на представителната демокрация. Европейските граждани автоматично се ползват с политически права. Всеки пълнолетен гражданин на ЕС има право да се кандидатира и да гласува на избори за Европейски парламент. Гражданите на ЕС имат право да се кандидатират и да гласуват в страната си на пребиваване или на произход.

Равенство

Равенство означава равни права за всички граждани пред закона. Принципът на равенство между жените и мъжете е в основата на всички европейски политики и на европейската интеграция. Той се прилага във всички области. Принципът на еднакво заплащане за еднакъв труд стана част от Договора от Рим през 1957 г.

Върховенство на закона

ЕС се основава на върховенството на закона. Цялата му дейност се базира на договори, приети доброволно и демократично от държавите от ЕС. Правосъдието се осъществява от независима съдебна власт, която следи за спазването на закона. Държавите от ЕС са предоставили на Съда на Европейския съюз компетентност да се произнася по правни спорове с окончателни решения, които трябва да се спазват от всички.

Права на човека

Правата на човека са защитени с Хартата на основните права на ЕС. Те обхващат правото на недискриминация въз основа на пол, расов или етнически произход, религия или убеждения, увреждане, възраст или сексуална ориентация, правото на защита на личните данни и правото на достъп до правосъдие.

Ако някой политик и общественик, изказал се презрително и хулително за „европейските ценности“, каже в прав текст, че не одобрява изброените горе, поне ще трябва да му се признае изключителната честност. Но това не би могло да се случи, защото отрицанието на тези ценности означава отказ от всичко човешко. И всеки, който надигне глас срещу всяка от тях поотделно, ще бъде заклеймен.

Всъщност европейските ценности с нищо не се различават от „традиционните български“. Какво друго, освен идеята за достойнство, е кодирано в този цитат от Васил Левски:

„От никоя страна нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия“.

Какво друго, освен свобода, възпява Ботев?

„Вдъхни секиму, о, боже!
любов жива за свобода“.

По отношение на демокрацията Апостола е бил дори краен: „За враговете на демокрацията и републиката — смърт!“ и прям: „Всички зависят от вишегласието“.

Равенството е идеал за революционерите. Левски казва: „Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът“.А продължението на тази фраза ни отвежда до идеята за върховенство на закона:

„…и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!“.

Правата на човека – най-фундаменталното право на Европейския съюз, на хуманизма и на всеки човек поотделно – се отнасят за всички, без значение какъв е цветът на кожата им, сексуалните им предпочитания, полът, етносът… Защото първо сме хора, а после всичко останало и имаме права като всички, но и всички имат права като нас.

Така че е безкрайно ясно – този, който хули „европейските ценности“, отрича миналото на България и изличава бъдещето на децата си като равноправни и щастливи жители на обединена Европа. И това е най-близкото до идеята за предателство, което може да си представим днес.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg