Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Знакът на Зоро, Зрада Зели, датата 22 или обърнат знак на SS?

Какво всъщност е написано върху руските танкове

Останки от изгорял руски танк край Харков, Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Знакът на Зоро, Зрада Зели, датата 22 или обърнат знак на SS?

Останки от изгорял руски танк край Харков, Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички руски военни машини, участващи в инвазията срещу Украйна, са белязани с двойно „Z“, чието значение все още не е обяснено. В много медии се правят спекулации за смисъла на двете „Z“, изписани по танковете.

Според някои потребители на социални мрежи в Туитър и Фейсбук става дума за изписване на латиница на двете думи „Зрада Зели“, тоест – „предателството на Зеленски“.

Разглеждат се предположения, че буквата Z прилича на двойка и така е отбелязаната датата 22.02, когато Русия призна независимостта на Донецк и Луганск.

Знакът Z е използван в комиксите за Зоро като маркировка на наказаните злодеи.

Двойното Z е и огледално изписване на нацисткия знак SS.

Причината военните машини да бъдат маркирани е, за да бъдат разпознавани като свои от авиацията и пехотата.

В Русия Z набира популярност и извън бойното поле. Губернаторът на Кемеровска област Сергей Цивилев обяви, че оттук нататък в официалните документи на областта регионът ще бъде изписван като „КуZбас“ в знак на подкрепа за действията на руските войски в Украйна. Кемеровска област се намира в Южен Сибир.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС