Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Знакови лица на БНТ до СЕМ: Кошлуков е политически обвързан

Националната телевизия е с катастрофални рейтинги, защото зрителите вече виждат колко е необективна, казват в писмо 10 уволнени от Кошлуков

Митинг пред БНТ с искане за оставката на директора Емил Кошлуков. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Знакови лица на БНТ до СЕМ: Кошлуков е политически обвързан

Митинг пред БНТ с искане за оставката на директора Емил Кошлуков. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Искане за независим мониторинг на БНТ за периода 15 юни – 15 юли внесоха в Народното събрание Мария Стоянова, Боряна Пунчева и Марио Гаврилов като представители на 10 знакови лица на националната телевизия, уволнени от директора Емил Кошлуков и подписали отвореното писмо с призив за оставката му, адресирано до парламента и СЕМ.

Вижте още: ЖУРНАЛИСТИ, ОТСТРАНЕНИ ОТ БНТ, И ТВОРЦИ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА КОШЛУКОВ

Текстът, в който са изброени проблемите на БНТ, възникнали след назначаването на Емил Кошлуков за генерален директор, подчертава катастрофалния спад на рейтинга на основни предавания в националната телевизия, като се твърди, че това е в отговор на понижената обективност на обществената телевизия.

В писмото се припомня констатацията на „Репортери без граница”, че от една година насам обществената медия е променила политиката си на „проправителствена”. Като доказателство за този факт авторите на писмото подчертават:

„Само обществената телевизия си позволи да създаде непознат досега прецедент, като не прекъсна програмата си, за да излъчи директно в ефир официалното изявление на президента на 08.07. т.г., а предпочете да пусне запис по-късно. Същевременно на 16.07. т.г. прекъсна внезапно програмата си, за да покаже на аудиторията пътуването на премиера в джипа му, без актуален повод за това. Зачестяват изявления на важни участници в българския политически живот, че от една година не са били канени в предаванията на БНТ. Всички тези факти се съотнасят към времето, в което Емил Кошлуков управлява. Впечатленията можеха да се пренебрегнат като субективни, ако те не бяха и оценка на зрителите”.

Подписалите писмото припомнят „безспорната и очевидна за публиката политическа обвързаност на генералния директор на обществената БНТ. От неговата публична биография е видно, че той не само е бил депутат в 39-ото Народното събрание, основавал е партия – „Новото време“ през 2004 г., но е заемал и ръководен пост в партийната тв „Алфа“.

КОШЛУКОВ НЯМА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА

Искането е „за независим мониторинг на съдържанието на БНТ по няколко критерия: плурализъм, надпартийност, балансираност и независимост, а също така иновации и високо качество. В съответствие със Закона за радио и телевизия предлагаме периодът на това наблюдение да обхване 15 юни – 15 юли 2020 г.”.

Писмото е подписано от Мария Стоянова, Горан Благоев, Роберт Ковачев, Боряна Пунчева, Марио Гаврилов, Уляна Пръмова, Камен Алипиев, Искра Ангелова, Камелия Дончева и Бойко Станкушев – всички с дългогодишна кариера в БНТ и други медийни институции.

БОРЯНА ПУНЧЕВА ЗА КОШЛУКОВ: НЕ МОГА ДА СПОРЯ С ЧОВЕК, КОЙТО УПРАВЛЯВА СЪС СРЕДНИЯ СИ ПРЪСТ

Ето и пълния текст на писмото, внесено в Народното събрание и СЕМ:

На вниманието на членовете на Комисията по културата и медиите в 44-о Народно събрание
На вниманието на членовете на Съвета за електронни медии

Уважаеми Дами и Господа,

Предоставяме на Вашето внимание отворено писмо, събрало за броени дни над 1000 подписа на утвърдени имена в България. То беше провокирано от набързо внесени предложения за изменения в Закона за радиото и телевизия (ЗРТ). Приветстваме тяхното оттегляне.

Настояването ни за оставка на Емил Кошлуков от поста генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), обаче остава.

Медийната услуга, която предлага обществената телевизия, е за всички граждани на нашата страна и отразява различните идеи и убеждения, според ЗРТ чл.6, ал.3 (1) и (6). Генералният директор трябва да е гарант за това. Обществената реакция и масовите протести на граждани пред сградата на БНТ обаче красноречиво показват, че Eмил Кошлуков не изпълнява това свое задължение. Възниква пропаст между зрителите и обществената медия, което буди нашата сериозна загриженост.
Още повече, че авторитетната журналистическа организация „Репортери без граници“ вече констатира, че редакционната политика на БНТ от година насам е променена от по-скоро неутрална към проправителствена. Цифрово изражение на изчезналата обективност на БНТ се открива и в резкия спад на аудиторията на основни публицистични предавания. Катастрофално намалява зрителският интерес към сутрешния блок – информационният старт на всяка телевизия – в момента е около 1%. Гледаемостта на традиционно най-рейтинговото предаване на БНТ – „По света и у нас”, е паднала в пъти, откакто Кошлуков управлява телевизията. Рейтингът на тази запазена марка на БНТ се срина до 5%. Тези цифри са обективното доказателство, че обществото не вярва на БНТ.

Само обществената телевизия си позволи да създаде непознат досега прецедент, като не прекъсна програмата си, за да излъчи директно в ефир официалното изявление на президента на 08.07. т.г. , а предпочете да пусне запис по-късно. Същевременно на 16.07. т.г. прекъсна внезапно програмата си, за да покаже на аудиторията пътуването на премиера в джипа му, без актуален повод за това. Зачестяват изявления на важни участници в българския политически живот, че от една година не са били канени в предаванията на БНТ. Всички тези факти се съотнасят към времето, в което Емил Кошлуков управлява. Впечатленията можеха да се пренебрегнат като субективни, ако те не бяха и оценка на зрителите. Именно аудиторията е решаваща за всяка медия, защото без нея тя се обезсмисля.

Изброеното дотук илюстрира безспорната и очевидна за публиката политическа обвързаност на генералния директор на обществената БНТ. От неговата публична биография е видно, че той не само е бил депутат в 39-ото Народното събрание, основавал е партия – „Новото време“ през 2004 г., но е заемал и ръководен пост в партийната тв „Алфа“. Върху тези факти неведнъж публично е акцентирано, защото са несъвместими с чл. 5, ал. 1 от ЗРТ. Досега са били неглижирани. Време е да им бъде обърнато внимание.

Няма друга обществена телевизия в Европейския съюз, в която прозрачността на управлението да липсва, както е при БНТ. Утвърдена практика на другите европейски обществени оператори е да публикуват рейтингите си. Само в БНТ те са тайна и служат единствено за пропагандните цели на генералния ѝ директор. Открит достъп до решенията на УС на БНТ също липсва. Прикрива се и неизпълнението на ЗРТ по чл. 71, т.3 според който 10% от бюджета трябва да бъде изразходван за филмопроизводство. Кинопродуцентите публично повдигнаха този въпрос.

Заради всичко това се налага отново да припомним, че БНТ не е търговско дружество, а обществена медия и се издържа от данъците на работещите българи.

Изброените факти противоречат също така и на основните принципи на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) – най-голямата професионална организация в света, залегнали и в договора за управление на БНТ.

Няма да подминем и злепоставянето от страна на Емил Кошлуков, ескалирало в скандали и очерняне на утвърдени журналисти. Право на всеки генерален директор е да подбира екипа, с който да реализира своята концепция. Това не означава, че той се ползва с привилегията за назидание на останалите да руши репутации и да унижава достойнството на хора, които са били на мнение, различно от неговото.

В заключение, спешно настояваме за независим мониторинг на съдържанието на БНТ по няколко критерия: плурализъм, надпартийност, балансираност и независимост, а също така иновации и високо качество. В съответствие със ЗРТ предлагаме периодът на това наблюдение да обхване 15 юни – 15 юли 2020 г. Готови сме с предложения за утвърдени експерти, които професионално и независимо да проведат мониторинга, според най-добрите европейски практики.

За съжаление, в момента СЕМ отказва да се самосезира по многобройните упреци за нарушение на плурализма и обективността в БНТ. Членовете на надзора не проявяват интерес към катастрофалния рейтинг на обществената телевизия. Те допуснаха грешката да изберат за генерален директор на БНТ човек, който има основна роля във фалита на ТВ7 и не обърнаха внимание на миналото му като ръководен фактор в друга телевизия, вътрешноведомствена за политическа партия. СЕМ повери за управление близо 70 милиона лева годишно на човек, претърпял катастрофален мениджърски провал преди това.

Оставаме с надежда, че допуснатите пропуски и грешки могат бързо да бъдат поправени, както и сме на разположение за допълнителна информация.

Автори на отвореното писмо:

Мария Стоянова, председател на СЕМ (2016-2017), дългогодишен кореспондент на БНТ за Германия и Западна Европа

Д-р Горан Благоев, автор, водещ и изпълнителен продуцент на предаването „Вяра и общество“, водещ на предаването „История.БГ“, с 28-годишен стаж в БНТ

Роберт Ковачев, главен продуцент на Вътрешни продукции в БНТ до 2018, автор на предаването „Референдум“, с 26-годишен стаж в БНТ

Боряна Пунчева, режисьор, с над 30-годишен стаж в БНТ

Камен Алипиев, спортен коментатор и изпълнителен продуцент в БНТ, с 30-годишен стаж в БНТ

Марио Гаврилов, икономически журналист, водещ на предаването „Бизнес.БГ“ до март 2020 г., с 22 години стаж в БНТ

Искра Ангелова, автор, сценарист и водещ на предаването „Нощни птици“ 2005-2019 г.

Камелия Дончева, ръководител направление „Програмно осигуряване“ до април 2020 г., с 20-годишен стаж в БНТ

Уляна Пръмова, дългогодишен журналист и директор на БНТ (2004-2010)

Бойко Станкушев, публицист в БНТ до 2015 г., директор на Антикорупционен фонд

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg