Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Знаменит бас репетира със Софийската опера за „Летящият холандец“

Вагнеровият спектакъл открива фестивала „Музи на водата“ през юли

Басът Курт Ридъл. Снимка: Личен архив - Знаменит бас репетира със Софийската опера за „Летящият холандец“

Басът Курт Ридъл. Снимка: Личен архив

Курт Ридъл, световно признат бас от сцената на Виенската държавна опера и „Ковънт Гардън“, пристига за майсторски клас у нас. Ридъл ще бъде в София на 10 май, за да работи със солистите на Софийската опера по новия проект „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер.

Оперният спектакъл ще сложи началото на летния фестивал „Музи на водата“, който се провежда на брега на езерото Панчарево. Премиерата е на 8 юли.

Родом от Австрия, Ридъл първоначално избира зоологията, но се преориентира към музиката, шлифовайки таланта си във Виенската музикална академия и Московската консерватория. През 1977 г. става част от състава на Виенската държавна опера, където през 1986 г. става камерзингер. Изпълнява над 100 роли в репертоара си, пее във „Вълшебната флейта“, „Севилският бръснар“, „Дон Карлос“, „Макбет“, „Аида“, „Летящият холандец“, „Пръстенът на нибелунга“, „Тристан и Изолда“ и много други. Участвал е във фестивалите в Байроит, Брегенц, Единбург, Мюнхен, Залцбург, Верона.

Българската публика вероятно помни името му от афиша на „Фиделио“, продукция на Операта от 2013 г. Тогава той бе Роко – роля, която басът изпълнява години наред в продукции на Лорин Маазел и Рикардо Мути в Миланската скала, на Лорин Маазел в Париж и Залцбург, и с Ленард Бърнстейн в Ню Йорк, Вашингтон и Лондон.

Гостуването на Ридъл у нас е по покана на Пламен Карталов, директора на Операта, който опитва да наложи традиция на приемственост, съпътствала и други големи продукции. Майсторски класове със солистите на театъра у нас са водили още Долора Заджик, Лариса Гергиева, камерзенгерин Анна Томова-Синтова и световноизвестният Вагнеров интерпретатор и музикален педагог Рихард Тримборн.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах