Знаменитостите на „Берлинале“ (снимки)

Жулиет Бинош, Анди Макдауъл, Вим Вендерс, Бил Най и Фатих Акин на премиерата на „Добротата на непознатите“

Журито на „Берлинале“ пристига на откриващата прожекция „Добротата на непознатите“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Знаменитостите на „Берлинале“ (снимки)

Журито на „Берлинале“ пристига на откриващата прожекция „Добротата на непознатите“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Чудесната актьорска игра не може да спаси странната мелодрама на Лоне Шерфиг“, казва Дейвид Ерлих от „Индиуайър“ в ревю за филма „Добротата на непознатите“ на режисьорката Лоне Шерфиг. С него на 7 февруари започна  69-ото издание на „Берлинале“. За десетте дни на фестивала (7 – 17 февруари) ще бъдат показани общо 400 филма, а на откриващата церемония водещите Макс Раабе и Анке Енгелке благодариха на публиката – защото „най-големият комплимент“ за тях са продаваните всяка година близо 350 хил. билета за събитията на форума.

Стотици звезди се разходиха по червения килим на 7 февруари след официалната пресконференция с участието на Жулиет Бинош, председател на журито тази година. За Бинош това е като завръщане вкъщи, след като през 1997 г. печели „Сребърна мечка“ за участието си в „Английският пациент“, отбелязва „Холивуд Рипортър“. С емоционални речи гости и организатори на фестивала се сбогуваха с директора Дитер Кослик, който се оттегля от „Берлинале“, след като е оглавявал фестивала 18 поредни години.

Жулиет Бинош, председател на журито тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Труди Стайлър и директорът на фестивала Дитер Кослик. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публиката се развълнува от появата на Анди Макдауъл на червения килим, на турския режисьор Фатих Акин (филмът му „Златната ръкавица“ е едно от най-чаканите заглавия в програмата), режисьорите Вим Вендерс и латвиеца Роза фон Праунхайм. Бяха посрещнати актьорите-ветерани Андреа Райсбороу, Дейвид Крос, Ларс Айдингер и редица още немски кинодейци. С шумни овации бяха приветствани Зоуи Казан и британецът Бил Най – с главни роли в „Добротата на непознатите“. Впечатление направи присъствието на германския министър на външните работи Хайко Маас и партньорката му – актрисата Наталия Вьорнер.

Анди Макдауъл. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актьорът Бил Най. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вим и Доната Вендерс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режисьорът Роза фон Праунхайм нямаше как да остане незабелязан на откриването на „Берлинале“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режисьорът Фатих Акин (вляво) и Йонас Даслер, който играе главната роля във филма на Акин „Златната ръкавица“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шерфиг е една от общо седемте жени режисьори, чиито филми ще се състезават в конкурсната програма на фестивала за „Златна мечка“. Конкуренцията през 2019 г. е между 17 заглавия, за 16 от които в Берлин е световната им премиера.

Първата прожекция на филма, който тази година представя страната ни на европейския кинофестивал – „Тайният живот на Вера“ на Тонислав Христов – ще бъде на 13 февруари. Следващи прожекции ще има 14, 15 и 16 февруари.

Вижте още: „БЕРЛИНАЛЕ 2019“: НАСТЪПЛЕНИЕ НА ЖЕНИТЕ

ДС