Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зов за нова Оскарова категория – филми без ефекти

Трикратният носител на Оскар Робърт Ричардсън смята, че заради „невидимите“ дигитални ефекти операторите вече не са равнопоставени на игралното поле

Старата школа… „Омразната осморка“ е сниман с изцяло традиционни методи - Ричардсън избягва масово използваните напоследък дигитални инструменти за фина настройка на цветовете, за сметка на старите фотохимични процеси. - Зов за нова Оскарова категория – филми без ефекти

Старата школа… „Омразната осморка“ е сниман с изцяло традиционни методи - Ричардсън избягва масово използваните напоследък дигитални инструменти за фина настройка на цветовете, за сметка на старите фотохимични процеси.

Водещи кинооператори зоват за нова Оскарова категория, която да раздели филмите, снимани традиционно, от тези, които използват често незабележими дигитални ефекти.

В интервю за „Холивуд рипортър“ операторът на „Омразната осморка“ Робърт Ричардсън се оплака от масовата употреба на визуални ефекти в съвременното кино, заради която колегите му от старата школа вече не се състезават при равни условия. Ричардсън, който тази година е номиниран за най-добър оператор заради работа си по кървавата едностайна драма на Тарантино, е използвал не-дигитална обработка на лентата при заснемането на филма. За разлика от него, носителят на операторското отличие от 2013 г. Клаудио Миранда („Животът на Пи“), е използвал широко дигитални ефекти, за да получи вида на случващата се в океана фентъзи история.

Просто не сме равнопоставени – казва Ричардсън. – Голяма част от онова, което зрителите виждат на екрана, фактически не е снимано от оператора, а е създадено от художници на компютър, които работят под указанията на режисьора заедно с оператора.“

Но трикратният носител на Оскар за заснемането на филмите „Джей Еф Кей“, „Авиаторът“ и „Изобретението на Хюго“ признава, че в някои филми Акадмията може да има проблем с отчитането на дигиталната намеса.

„Дилемата е каква да бъде дефиницията. Изключително трудно е да се каже при какъв процент дигитална обработка един филм вече не е сниман „класически“, добавя Ричардсън.

По същата тема операторът на „Карол“ Ед Лакман заявява пред „Холивуд рипортър“:

„В операторската работа става все по-трудно и трудно да се различи оригиналното заснемане и това с постдигитална обработка. Компютрите могат да създават осветление. Може да се направи всичко – стига да има достатъчно време и пари.”

Лакман, който тази година също е номиниран за Оскар, добавя:

„Не мисля, че има лесно разрешение на този казус. Всеки филм е различен.“

До 1967 г. Академията е давала по две награди за операторско майсторство – една за черно-бели филми и една за цветни – така че има прецедент за разделянето на отличието. От сдружението на кинооператорите съобщиха, те също са обмисляли добавянето на втори приз за филми, снимани с широка употреба на дигитална обработка, но не са убедени, отбелязва „Гардиън“.

Операторът Джон Сийл, носител на Оскар, номиниран тази година за „Лудия Макс: Пътят на яростта“, коментира:

„Не смятам, че имаме нужда от друга категория. Мисля, операторското майсторство трябва да обхваща целия процес – от негатива до пост продукцията, като едно цяло.“

Тази година Оскарите ще бъдат раздадени в „Долби тиътър“ в Лос Анджелис на 28 февруари. Еманюел Лубецки, операторът на „Завръщането“, е фаворитът на букмейкърите за трети пореден Оскар (през 2014-а той спечели статуетката с „Гравитация“, както и през 2015-а с „Бърдмен“).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg