Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зрелищно преследване на заподозрените за терора в „Шарли Ебдо“

Братята Куаши държат заложник в градче на 40 км от Париж

Къщата, в която се крият братята Куаши, заподозрени за разстрела в "Шарли Ебдо". - Зрелищно преследване на заподозрените за терора в „Шарли Ебдо“

Къщата, в която се крият братята Куаши, заподозрени за разстрела в "Шарли Ебдо".

Братята Куаши, заподозрени за убийството на 12 души в сатиричното издание „Шарли Ебдо“ в сряда, са обсадени в печатница в градче близо до Париж. Полиция е обградила сградата в Дамартен-ан-Гоел (на 40-ина километра от Париж), предава Би Би Си. Според някои братята държат заложник, според други източници заложниците са двама. Ранените са десетки.

Преследването започна тази сутрин в Дамартен-ан-Гоел, предавано на живо от много западни медии. „Гардиън“ съобщи, че полицията преговаря с братята да се предадат. На място бяха струпани стотици полицаи, жандармеристи и части за борба с тероризма, кръжаха поне пет хеликоптера. Всички пътища в околността бяха блокирани. По-късно проехтяха изстрели. Братята потеглиха от градчето с пежо. Започна преследване на шосето край Дамартен-ан-Гоел.

Според в. „Паризиен“ може би има двама убити и 20 ранени. Агенция Ройтерс потвърди за един убит и няколко ранени. По-късно прокуратурата отрече да има загинали.

1079706037

Полиция е блокирала всички подстъпи към градчето.

Спецчасти са обградили къщата, където се крият братята Куаши.

Братята приближиха международното летище „Шарл дьо Гол“, но след това поеха обратно и се върнаха в Дамартен-ан-Гоел и се барикадираха в печатницата. Към 11 ч. в градчето се завърза нова престрелка.

4

Полицията е наредила на жителите на Дамартен-ан-Гоел да не излизат от домовете си, на децата в местните училища, които са близост до печатницата, е забранено да излизат от класните стаи.

Диспечерите наредиха промяна на курса на самолетите, излитащи и кацащи на летище „Щарл дьо Гол“ край Париж, тъй като въздушното им трасе минава точно над Даматрен-ан-Гоел.

По обяд с братята е установен контакт, по думите на депутата Ив Албарейо пред полицията те са казали, че искат „да умрат като мъченици“.

French gendarmes in Dammartin-en-Goele, north-east of Paris

Развитието на събитията идва близо 48 часа след разстрела в редакцията на „Шарли Ебдо“. Американските разузнавателни служби съобщават, че Саид Куаши е прекарал няколко месеца в тренировъчен лагер на „Ал Кайда“ в Йемен. Саид и по-малкият му брат Шериф, който вече е съден за тероризъм, са били в забранения летателен списък на САЩ, разкрива американски разузнавач пред „Ню Йорк Таймс“.

Братята Куаши са взели поне един заложник.

Братята Куаши са взели поне един заложник.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС