POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зрителите без телефони на театър в Лондон заради голи снимки на актьор

Обмислят строги мерки за публиката, която снима без разрешение по време на спектакли

Актьорският състав на „Малък живот“. Джеймс Нортън е вторият от ляво надясно. Снимка: Театър „Харолд Пинтър“ - Зрителите без телефони на театър в Лондон заради голи снимки на актьор

Актьорският състав на „Малък живот“. Джеймс Нортън е вторият от ляво надясно. Снимка: Театър „Харолд Пинтър“

Лондонските театри на „Уест Енд“ може скоро да приложат нова строга политика срещу телефони в залите, след като снимки на актьор, гол на сцената, се озоваха в таблоидно издание, съобщава „Гардиън“. Възмутени потребители предложиха да се заключват телефоните на зрителите заради заснетите и разпространени кадри с Джеймс Нортън, актьор от състава на „Малък живот“ по романа на  Ханя Янагихара, част от репертоара на Театър „Харолд Пинтър“.

Изображенията скоростно бяха свалени от таблоида, но забраната на телефоните в залата може да се окаже полезна и в други ситуации.

„Ще се изненадам, ако последният инцидент не предизвика някаква реакции и не превърне в норма зрителите да оставят телефоните си на сигурно място, ако представлението е с известни актьори или съдържа по-впечатляващи елементи с музика и танц“, коментира Алистър Смит, редактор на британския седмичник „Stage“.

Фотографиите, заснети от анонимен зрител, въпреки предупреждението на театъра, че има забрана за снимане, са „абсолютно нарушение на неписания договор между актьори и публика“, казва доктор Кирсти Седжман, специалист по поведение на публиката.

„Наскоро бяха наложени мерки за т. нар. „снимки под полата“, потвърждение, че е напълно неморално да се споделят снимки на която и да е част от голото тяло на един човек без неговото позволение. Възможно е тъкмо това да е инцидентът, който до такава степен да шокира театри и актьори до момента, в която представленията ще може да се гледат без достъп до телефон.“

Това не е първият подобен скандал в театъра, миналата година американският актьор Джеси Тайлър Фъргюсън сподели отвращението си от зрител, разпространил голи снимки на колегата му Джеси Уилямс. Голотата на актьора е изискване за сюжета на общата им продукция „Take Me Out“.

Други британски театри все още се въздържат от въвеждане на подобни строги мерки, но по-популярните продукции идват с други особености – зрителите на постановки с Дейвид Тенант и Еди Редмейн например е трябвало да залепят специални стикери на камерите на смартфоните си, отбелязва „Гардиън“. А представленията на хитовия „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач са започвали с молба да не се снима от самия актьор.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90