Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зукърбърг на война срещу всички болести. Възможно ли е да победи?

Основателят на Фейсбук обяви мащабна програма, която цели до края на века да не съществуват никакви заболявания

Марк Зукърбърг казва, че крайната цел е да „излекуват, предотвратят или обуздаят всички болести до края на века“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Зукърбърг на война срещу всички болести. Възможно ли е да победи?

Марк Зукърбърг казва, че крайната цел е да „излекуват, предотвратят или обуздаят всички болести до края на века“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан искат да победят всички болести до края на века. Но доколко е постижима тази цел, пита се Би Би Си?

Като обещават 3 милиарда долара финансиране на медицински изследвания за следващото десетилетие, Зукърбърг и Чан казват, че крайната цел е да „излекуват, предотвратят или обуздаят всички болести до края на века“.

При всяко положение, това е изключително амбициозно. По време на събитие в Сан Франциско двойката призна, че може и да звучи като лудост, но посочи колко далеч са достигнали науката и медицината в последния век, след цяло хилядолетие със скромен напредък.

Зукърбърг добави, че са прекарали две години в разговори с експерти, за да се формулира план и това не е „просто да седнем и да прочетем една книга“. Заяви и че е наясно, че ще отнеме години преди финансирането да доведе до каквито и да е нови медицински лечения, може би дори по-дълго преди да може те да се прилагат на пациенти.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: РАЖДАНЕТО НА ЕДНО ДЕТЕ ПРОМЕНЯ СВЕТА? ЗУКЪРБЪРГ ДАРЯВА $45 МЛРД.

Но колко всъщност тази цел е реалистична?

„Не мисля, че е реалистична“, казва д-р Шийна Крикшанк, преподавател по имунология в Манчестърския университет.

Тя обаче добавя, че е „брилянтно“, че двойката иска да инвестира в медицински изследвания. Но проблемът с лечението на болести, обяснява тя, е, че това не е „статично поле“:

„Всичко се променя. Имунната ни система се променя, болестите също често се променят“.

Освен това не само че вирусите мутират и стават резистентни към медикаментите, но и фактори от околната среда, като климатичните промени, могат да променят начина, по който се разпространява инфекцията.

Има огромни липси в човешкото познание. Никой например не знае защо някои хора се разболяват, когато са изложени на някои щамове на обикновената настинка, докато други – не.

Някои незаразни болести като сърдечно-съдовите заболявания и диабет тип-2 може да бъдат причинени от начина на живота и „лек“ за тях може да включва концептуални промени в поведението на хората, посочва д-р Крикшанк.

Вижте още: ДАРЕНИЕТО ЗУКЪРБЪРГ – ЕДИН ДОБРЕ ОФОРМЕН ФИНАНСОВ ЖЕСТ

Проблем е и също самият мащаб на нужните инвестиции. От 1971 г. насам Националният онкологичен институт на САЩ сам е платил повече от 90 милиарда долара, за да открие лекарство за рака. Бюджетът на президента Обама за 2017-а включва 34 милиарда за борбата с ХИВ. Повече от 1 милиард долара са дадени за изследвания на ебола през 2014-а. Финансирането на битката срещу маларията е станало десетократно по-голямо за последното десетилетие, според фондацията на Бил и Мелинда Гейтс – но при всичко това, не се задава лек за нито едно от тези заболявания.

В този контекст, 3 милиарда долара за десетилетие изглеждат по-скромно.

„Това е много, но изобщо не е достатъчно, за да победи всички болести до края на века“, казва проф. Катерина Фароа, директор на Центъра за благотворителност и филантропия в „Кас бизнес скуул“ в Лондон. Тя посочва, че общата сума, която Великобритания дава ежегодно за изследвания в областта на медицината, е около 8,5 милиарда паунда.

Единственото инфекциозно заболяване при хората, което официално е елиминирано, е едрата шарка. Последният известен случай е в Сомалия от 1977 г. Иначе, фондацията на Гейтс цели да отърве света от детския паралич и маларията и твърди, че е близо. Тази седмица „Майкрософт“ обяви, че би могъл да „намери обяснение“ на рака в рамките на следващите десет години, като разбие кода на клетките.

Но докато Международната работна група за ликвидиране на заболявания има в списъка си седем случая – сред които морбили, паротит и рубеола – смята други седем, включително амебиаза и язва на Бурули, за неизкореними.

Проф. Луис Нилсен, здравен икономист в Ливърпулското училище по тропическа медицина, също е скептичен, че заболяванията може да бъдат елиминирани едновременно.

„Това е стара приказка – казва той, – все трябва да умреш от нещо.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах