Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зукърбърг с манифест как да поправим планетата

Създателят на Фейкбук разкри опасения за бъдещето на разделения свят

„Пред изминалото десетилетие Фейсбук се фокусира върху свързването на приятели и семейства. Следващият ни фокус ще бъде разработването на социалната инфраструктура за общността“, пише Марк Зукърбърг. - Зукърбърг с манифест как да поправим планетата

„Пред изминалото десетилетие Фейсбук се фокусира върху свързването на приятели и семейства. Следващият ни фокус ще бъде разработването на социалната инфраструктура за общността“, пише Марк Зукърбърг.

Повечето хора използват Фейсбук, за да се свързват с приятелите и семейството си, но Марк Зукърбърг се надява, че в следващите години социалната мрежа може да насърчи гражданската активност. Фейсбук вече има близо 2 милиарда членове, което го прави по-голям от всяка нация в света.

„Фейсбук съществува с идеята всички заедно да бъдем по-близки и да изграждаме глобална общност… Но сега в целия свят има хора изоставени от глобализацията и движения за оттегляне от глобалната свързаност – пише Зукърбърг, основал социалната мрежа Фейсбук в стаята си в общежитие на Харвард през 2004 г., в публикация на страницата си в четвъртък. – Във времена като тези най-важното нещо, което ние във Фейсбук може да направим, е да развиваме социални инфраструктури, за да дадем на хората силата да изграждат глобална общност, която работи за всички нас.

В телефонно интервю за „Асошиайтед прес“ Зукърбърг подчерта, че не е бил мотивиран от нито един конкретен случай – дори не и от изборите в САЩ – за написването на посланието от 5500 думи, върху което е работил през нощите и в почивните дни през последния месец. Причините, каза той, по-скоро са нарастващите настроения на много места, че „свързаността на света“ – основната идея зад Фейсбук – вече не е нещо добро.

32-годишният Зукърбърг продължава да е дълбоко убеден, че посоката на човечеството е в повече свързаност. Но според него това „не е достатъчно, ако е добро за едни хора, но не върши работа за други. Ние наистина трябва да вървим всички заедно“.

В манифеста на Марк Зукърбърг няма много конкретни детайли и близки планове за дейността на Фейсбук. И не се споменава нищо за социалната мрежа като бизнес, с милиарди приходи от реклама или таргетирането, за което често е критикувана. Собственикът на социалната мрежа пише, че Фейсбук предоставя редовно актуализирана информация относно бизнеса си.

Подкрепа на общностите

Фейсбук стартира като начин студентите от Харвард да се свързват помежду си онлайн. С годините мрежата се разрасна и обхвана и други колежи и студенти, гимназисти, както и хора, които вече не учат… след това всички, наистина всички. Или поне късметлиите, разполагащи с връзка с интернет и компютър или смартфон. Или дори стар, основен телефон за „олекотената“ версия, предлагана в развиващите се страни.

Днес повечето от близо двата милиарда членове на социалната мрежа — около  85 процента  — живеят извън САЩ и Канада. Базираната в Менло парк компания свързва хора от Амстердам до Джакарта и Тел Авив. (Фейсбук е забранен в Китай, най-населената страна в света, въпреки че има известни пробиви в забраната.) Естествено, с глобалния си поглед чрез Фейъсбук Зукърбърг вижда потенциала, който излиза извън границите на държави, градове и народи.

Хората използват мрежата, за да споделят снимки на бебета и домашни любимци, за да се свързват с непознати, с които имат една и съща рядка болест, за да публикуват гневни политически оценки, да споделят новини, връзки (а понякога и фалшиви новини). Фейсбук също подсеща своите потребители да се регистрират за гласуване, да даряват за каузи, да отбелязват, че са в безопасност след природни бедствия. За много хора той се превърна в инструмент. Около 1,23 милиарда души са всекидневно във Фейсбук.

Начинът, по който хората го използват, се развива – все по-често се свързваме с непознати на базата на споделени интереси. Съществуват групи, в които хората си говорят за всичко – от плетене през родителство до политика. Повече от 100 милиона души членуват поне в една Фейксбук група, въпреки че Зукърбърг иска да са повече. Той е разтревожен от  упадъка на традиционните социални общности като църкви, синдикати и местни групи.

„Всяко здраво общество се нуждае от тези общности в подкрепа на личните, емоционални и духовни нужди на своите членове – пише Зукърбърг. – В свят, където тези физическа социални инфраструктури намаляват, имаме реална възможност да помогне за укрепването им и заздравяването на социалната структура на нашето общество.“

Поглед в бъдещето

Зукърбърг доведе Фейсбук до позицията на глобална доминация – обхват, до който My space и Туитър, например, дори не се приближиха – отчасти благодарение на своята дръзка, дългосрочна перспектива за компанията и нейното място в света. Вместо да се фиксира върху печалбата за следващото тримесечие или над поредното потребителско недоволство, той е склонен да обмисли какъв да бъде Фейсбук след 5, 10 или повече години в бъдещето. Идеята му е колкото грандиозна, толкова и успешна – поне засега.

„Пред изминалото десетилетие Фейсбук се фокусира върху свързването на приятели и семейства. Следващият ни фокус ще бъде разработването на социалната инфраструктура за общността, която да ни осигури подкрепа, сигурност, информираност, гражданска активност и включване за всички“, пише той.

Миналата есен Зукърбърг и съпругата му, доктор Присила Чан, обявиха инициативата „Чан Зукърбърг“ – дългосрочно усилие за изкореняване на всички болести до края на този век. Тогава, както и сега, Зукърбърг предпочита да гледа далеч напред по пътя към потенциала на научните и технологични иновации, които не са усъвършенствани или дори измислени. Това включва и изкуствения интелект.

В дългосрочен план изкуственият интелект обещава, че по-бързо и по-точно, отколкото досега, той ще може да идентифицира рискове, за които никой все още не е сигнализирал – включително планирани терористични атаки, чрез използване на частни канали, хора, подложени на тормоз от някой, за когото се страхуват съобщят, и много други въпроси, както местни, така и глобални – пише той. – Но за  развитието на такива системи ще са нужни много години.

В интервюто пред АП Зукърбърг заяви разбирането си, че ние няма как да „разрешим всички проблеми, които ни тревожат“ в краткосрочен план.

Но един от любимите ми цитати са тези думи на Бил Гейтс: „Ние, хората, обикновено надценяваме това, което можем да бъде свършено за две години и подценяваме онова, което може да се постигне за 10 години“. Надявам се все повече хора да живеят и работят с тази умствена настройка“, каза той.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах