Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Звезда на Софийската опера с Ковид-19

Втори носител на вируса в състава на музикалната институция в рамките на една седмица

Габриела Георгиева в централната роля в операта „Норма“. Снимка: Софийска опера и балет - Звезда на Софийската опера с Ковид-19

Габриела Георгиева в централната роля в операта „Норма“. Снимка: Софийска опера и балет

Втори случай на Ковид-19 в Софийската опера и балет бе отчетен в рамките на една седмица. Сопраното Габриела Георгиева съобщи във Фейсбук, че е носител на заразата – направи го, като постави корица с типичното изображение на коронавируса. Оперната прима потвърди пред „Площад Славейков“, че тестът ѝ е показал позитивен резултат.

Преди една седмица стана ясно, че кларинетистът от оркестъра на Операта Огнян Михов е носител на вируса. По уверенията на самия Михов и на представители на националната институция, никой друг в състава няма оплаквания. От тогава музикантът се е изолирал вкъщи.

„Площад Славейков“ се свърза със зам.-директора на Операта Христина Станева поради отсъствието на директора Пламен Карталов, който в момента е жури в Италия. Станева обясни, че е научила за положителната проба на Габриела Георгиева от отдел „Личен състав“. Увери ни, че абсолютно всеки служител на Софийската опера и балет носи маска в сградата, на входа мерят температурата на всеки посетител и не допускат зрители без маски по време на представления. Сградата се дезинфекцира на всеки 4 часа.

Габриела Георгиева изпълнява най-важните партии в репертоара на Софийската опера, тя е в централните сопранови роли в „Норма“ (където е трябвало да пее на 23 октомври), „Янините девет братя“, в репертоара ѝ са още „Аида“, „Набуко“, „Дон Карлос“, „Атила“, „Трубадур“, „Реквием“, „Силата на съдбата“, „Макбет“, „Бал с маски“, „Тоска“, „Турандот“, „Манон Леско“, „Сестра Анджелика“, „Джоконда“. Ученичка е на Гена Димитрова. Пяла е в Виенската Щатсопера, Болшой театър, оперите в Берн, Цюрих, Грац, Риека, Загреб, Терми ди Каракала в Рим и др. Преди години е била дубльорка на Анна Нетребко в „Метрополитън опера“.

Пред „Площад Славейков“ Георгиева сподели, че в момента се чувства добре. Заедно със съпруга си и сина стоят вкъщи в очакване на позвъняване от РЗИ с инструкции как да процедират. Разказа, че е била в Операта единствено в събота, 10 октомври, когато репетирала заедно с колежката си Гергана Русекова. До репетиции в по-голям състав не е стигнала, защото се е почувствала зле и предупредила, че трябва да се лекува.

Георгиева решила да си направи тест за коронавирус, след като изчезва обонянието ѝ. Няма други симптоми и оплаквания.

Певицата казва, че не е била в контакт с никого в Операта освен с Русекова, която в момента очаква резултата от своя тест*. Но междувременно е имала занятия в Музикалната академия, където е асистент в катедра „Оперно пеене“, работила е със студентите на проф. Свилен Райчев.

„В коридорите на Академията всички носят маски, но по време на занятия няма как, не може да се пее с маска“, обясни Габриела Георгиева и отбеляза, че преподава с шлем.

Часовете ѝ със студентите са били в понеделник и вторник миналата седмица, 5 и 6 октомври.

Всички, които са имали занимания с нея, са освободени за една седмица от лекции, а корепетиторите за 5 дни, съобщи пред „Площад Славейков“ новият ректор на Академията проф. Сава Димитров. Ако междувременно някой си направи PCR-тест, може да се включи отново в учебния процес. За съжаление, Академията няма финансова възможност да поеме цената на тестовете на контактните. Димитров разчита, че скоро всички джипита ще започнат да издават направления за безплатни тестове на хората от образованието, както обеща премиерът Бойко Борисов.

„Взели сме всички мерки да не „пламне“ Академията, защото никой от нас не иска да минаваме на онлайн обучение – при нас то е специфично, с всеки един студент работи по един преподавател и един корепетитор, това няма как да стане без жив контакт – обясни проф. Димитров. – Вероятно всички ще минем през този проблем, но не трябва нито да се срамуваме от факта, че минаваме през подобна ситуация, а хладнокръвно да известим колегията, която пряко отговаря за нас. Всички сме длъжни да си помагаме, това е хуманното в ситуацията. Не трябва в никакъв случай да се крие. Реакцията на г-жа Георгиева е най-правилната в случая. Така 10 или 12 студенти са наясно със ситуацията, обърнато им е внимание, ще вземат превантивни мерки. Същото се отнася и за колегите.“

Цената на тестовете е твърде висока и за мнозина творци е проблем да я платят, коментира Габриела Георгиева.

На въпрос къде според нея се е заразила, примата на Софийската опера подозира, че едно от възможните места е градският транспорт, тъй като забелязва, че мнозина не носят маски.

„Не приемам този бабаитлък да не носиш предпазни средства. Никой не е застрахован, всеки може да хване заразата. Но ако направиш забележка на някого, ти държат изключително груб тон“, каза певицата.


* По-късно сопраното Гергана Русекова съобщи, че тестът ѝ е негативен – бел. авт. 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90