Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Звезда от „Метрополитън“ пее в Стара Загора

Сърбинът Желко Лучич, партнирал си със Соня Йончева в Ню Йорк, излиза пред българската публика в две роли

Желко Лучич в „Тоска“ на „Метрополитън опера“, където си партнира със Соня Йончева. Снимка: Кен Хауърд/Метрополитън опера - Звезда от „Метрополитън“ пее в Стара Загора

Желко Лучич в „Тоска“ на „Метрополитън опера“, където си партнира със Соня Йончева. Снимка: Кен Хауърд/Метрополитън опера

Баритонът Желко Лучич, популярен от афиша на „Метрополитън опера“, пристига за пръв път у нас за спектакъл в Античния форум „Августа Траяна“. Световно познатият певец ще влезе в ролята на барон Скарпия в „Тоска“ от Джакомо Пучини на 16 юли – събитие от лятната програма на Старозагорската опера.

Лучич е трябвало да гостува у нас през 2020 г. за операта „Бал с маски“. Спектакълът няколко пъти бе отлаган, но баритонът все пак ще изпълни ролята на Ренато – за втори път българската публика ще може да го чуе през ноември отново в Стара Загора, на откриването на Фестивала на оперното и балетно изкуство.

В „Тоска“ Лучич ще си партнира със сопраното Цветелина Василева в ролята на Флория Тоска и с тенора Ивайло Михайлов като художника Марио Каварадоси. Спектакълът ще отбележи 30-годишнината на сцена на Василева. Подготвя се нова сценография, която да се впише в естествения декор на Античния форум.

Диригент е Ивайло Кринчев, режисьор – Огнян Драганов. Участват още солистите Александър Марулев, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, оркестър, хор, децата от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Диригент на хора е Младен Станев.

Роден в Зренянин, тогава Югославия, Лучич е възпитаник на мецосопраното Бисерка Цвеич в Музикалната академия на Нови Сад. По-малко от две години след учението си при нея, баритонът подписва договор със Сръбския национален театър в Нови Сад, където през 1993 г. прави професионалния си дебют в „Палячи“. През 1998 г. започва да пее във Франкфуртската опера и специалистите веднага отбелязват лекотата, с която баритонът изпълнява Вердиеви роли.

Дебютът му в „Мет“ е през 2006 г. и от тогава той е желан солист в повечето световни оперни театри като „Метрополитън“, където и до днес често получава ангажименти. В продукциите на „Отело“ и „Тоска“ на нюйоркска сцена работи редом до Соня Йончева, записи от изпълненията им може да се гледат срещу еднократно заплащане в страницата на оперния театър. Лучич работи още в „Ковънт Гардън“, Операта на Сан Франциско, Националната опера в Париж, Ла Скала и Виенската държавна опера. Сезон 2007/2008, който е особено плодотворен за баритона, той е в главната роля в нова продукция на „Макбет“ с диригент Джеймс Ливайн, гостува във Виенската държавна опера като Жермон в „Травиата“ и пее в „Риголето“ в Държавната Опера в Дрезден. Паралелно с това няколко пъти излиза на сцената на Франкфуртската опера за изпълнения в „Симоне Боканегра“ и „Макбет“.

Следващите сезони също са особено активни за сърбина, той участва в новата продукция на „Отело“ в Дойче Опер, в „Травиата“ в Кралския оперен театър, в „Силата на съдбата“ във Виенската държавна опера, в „Бал с маски“ в Театро ала Скала, в „Макбет“ под диригентството на Рикардо Мути на Фестивала в Залцбург. Междувременно има роли в новите продукции на „Риголето“ в Метрополитен опера и на „Симоне Боканегра“ в Държавната опера в Мюнхен. Двете роли, които Лучич ще изпълни в Стара Загора тази година, са изпълнявани от него на множество световни сцени. В настоящия сезон на „Метрополитън опера“ той е ангажиран тъкмо като Скарпия.

През 2019 г. се налага да замести Пласидо Доминго в „Макбет“, продукция на „Метрополитън опера“, след обвиненията срещу Доминго в сексуален тормоз и злоупотреба с високо положение.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90