Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Звезди рекламирали с „опорни точки“ номинирана за „Оскар“ актриса

Американската филмова академия ще проверява обстоятелствата около номинацията на Андреа Райзбъро

Андреа Райзбъро в сцена от „На Лесли“ - Звезди рекламирали с „опорни точки“ номинирана за „Оскар“ актриса

Андреа Райзбъро в сцена от „На Лесли“

Неочаквана номинация за „Оскар“ за британска актриса в независим филм ще доведе до преразглеждане на правилата на Американската филмова академия, съобщава „Варайъти“. От организацията, която раздава престижните филмови награди, потвърдиха, че „провеждат проверка на кампанията по кандидатстване за номинация“, но в изявлението не се споменава нито името на Андреа Райзбъро, нито заглавието „На Лесли“, което ѝ донесе номинация за главна женска роля.

Драмата „На Лесли“ далеч не може да се сравнява нито с популярността, нито с боксофис успеха на други номинирани филми като „Топ Гън: Маверик“ или немския „На западния фронт нищо ново“ например. Това по принцип не би предизвикало възмущение, но някои отбелязаха агитационната кампания, проведена от поддръжници на Райзбъро. В дните и седмиците преди да бъдат обявени номинациите на Американската филмова академия социалните мрежи закипяха от хвалебствени думи за непопулярния филм и за ролята на Райзбъро, а позитивните отзиви идваха от големи звезди като Кейт Бланшeт, Джейн Фонда, Сюзън Сарандън, Дженифър Анистън, Едуард Нортън и много други.

Режисьор на „На Лесли“ е Майкъл Морис, а ключов инструмент в набирането на холивудска подкрепа за филма е съпругата му актрисата Мери МакКормак. Тъкмо тя е изготвила списък с опорни точки и директни фрази, които да бъдат използвани при популяризирането на заглавието в социалните мрежи, разкрива „Варайъти“, позовавайки се на мейл от МакКормак.

Целта на Академията е да подсигури наградна надпревара по честен и етичен начин и ние сме отдадени на инклузивния процес по награждаване – казват от Академията. – Провеждаме проверка на кампанията по кандидатстване около тазгодишните номинирани, за да сме сигурни, че няма нарушение на правилата и за да установим дали не е необходима промяната им в новата епоха на социални медии и дигитална комуникация. Вярваме в интегритета на нашите процедури по номиниране и излъчване на победител и подкрепяме честните кампании за номинации от обикновени хора.“

От Академията казват, че при тях не са постъпвали официални оплаквания, но десетки източници говорят за „агресивни маркетинг тактики“, които може би са в нарушение на правилата. Според запознати членовете на организацията ще се съберат на 31 януари, за да обсъдят ситуацията и да решат дали ще се стигне до дисквалификация. Такова решение е възможно, но силно невероятно, отбелязва „Варайъти“, макар и в най-новата история на наградите да има такъв прецедент – през 2014 г. Брус Брутън от музикалния бранш на Академията губи номинацията си за оригинална песен, след като става ясно, че е престъпил правилата, разпращайки десетки мейли до колегите си с право на глас по време на кампанията за гласуването.

Преди да се стигне до подобни крайни действия обаче трябва да се отговори на няколко въпроса, като основните са откъде идва финансирането за подобна мащабна пиар кампания и дали Райзбъро изобщо участва в нея (актрисата е и продуцент на филма).

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg