Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Звездите над Африка и техните баобаби (снимки)

Толкова често виждаме дървета в ежедневието си, че забравяме присъствието и значимостта им, казва фотографката Бет Муун

Муун е посветила много години от живота си на дърветата. - Звездите над Африка и техните баобаби (снимки)

Муун е посветила много години от живота си на дърветата.

Вековните дървета, запечатани в кадрите на Бет Муун, са толкова зашеметяващи във величието си, че се простират отвъд реалността. За да запечата звездния ореол над африканската пустош, фотографката е оставала много безлунни нощи под небесния купол.

Муун е наясно, че Африка би рамкирала най-ясно вечерния свод – затова прекарва един месец в Южна Африка, Намибия и Ботсвана, взирайки се през обектива на камерата си в баобаби и асфоделови дървета. В един момент започва да ги приема като антени, приемници на вселената над нас.

Муун всъщност е посветила много повече от месец на дърветата – години наред те са нейното вдъхновение. Затова й се иска хората да поглеждат по-често към тях в забързаното си ежедневие.

„Дърветата на навсякъде – казва фотографката. – Виждаме ги всеки ден, толкова често, че започваме да забравяме присъствието и значимостта им. Избирайки тези огромни, иконични дървета като метафора, се надявам от тях да започне дебат за начина, по който се отнасяме с дивата природа.“

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90