Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Звукът и ехото на книгите на площад „Славейков“

24 май с литературни четения, любими откъси от класически и съвременни произведения и срещи с писатели

От тонколони на площад „Славейков“ ще звучат откъси от обичани творби на съвременни и класически автори. Снимка: Площад Славейков - Звукът и ехото на книгите на площад „Славейков“

От тонколони на площад „Славейков“ ще звучат откъси от обичани творби на съвременни и класически автори. Снимка: Площад Славейков

Букинистите изглежда няма скоро да се върнат на площад „Славейков“, но книгите – поне в аудио вариант – отново ще бъдат в сърцето на София за 24 май. За втора поредна година на площада ще се проведе мултижанровата аудиоинсталация „Звукът на българската литература“ и през целия ден ще звучат емблематични произведения от българската класическа, съвременна и детска литература.

Началото е на 24 май от 11 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова–Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада ще  „гостуват“ известните пейки „Скритите букви“, които представят българската кирилица и съвременна поезия по света. Градската мебел съчетава типография и поезия в градска среда и създава нови места за четене и срещи на открито. Досега арт инсталацията е гостувала в Париж, Рабат, Берлин, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер и Гент и ще остане на площад „Славейков” от 20 май до 20 юни.

Пространството на площада ще бъде разделено на три литературни зони – детска, класическа и съвременна. Всяка от зоните ще пренася в различни светове с цветни букви, празнична украса и аудиооткъси от произведения на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Георги Господинов, Виргиния Захариева, Мария Касимова – Моасе, Катерина Хапсали, Катя Антонова, Йордан Радичков, Братя Мормареви и други любими автори.

През деня в трите зони ще се състоят три събития. От 11 ч. пред Столичната община актрисата Силвия Петкова ще чете откъси от „Феята от захарницата“. Авторката на книгата Катя Антонова ще бъде там, за да се срещне с малките си почитатели.

Литературната историчка Катя Зографова ще проведе беседа от 15 ч., в която ще представи на слушателите слабо познати и любопитни истории за българските класици, творили около площад „Славейков“. Зографова, автор на над 15 книги, е още автор и водещ на популярната литературна разходка „Непознатите класици“. Нейната беседа ще започне в близост до пейката на баща и син Славейкови.

В 17 ч. ще се състои последната среща с читатели, когато Мария Касимова–Moaсе и Рене Карабаш ще четат откъси от техни произведения. Мястото на срещата е при пейките-букви в центъра на площада, в Зона „Съвременна литература“.

Събитието „Звукът на българската литература“ се случва по инициатива на платформата за аудиокниги „Storytel“ и идея на агенция „Imp-Аct“ в партньорство със Столична община, фондация „Прочети София“, Столична библиотека и Асарел Медет.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах