Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Звуците на Земята, които (може би) слушат извънземните

Човешкото познание, събрано като писмо в бутилка, вече 38 г. обикаля всемира със совалките Вояджър

Шансовете плочите да бъде видяни дори и от един-единствен извънземен са нищожно малки. - Звуците на Земята, които (може би) слушат извънземните

Шансовете плочите да бъде видяни дори и от един-единствен извънземен са нищожно малки.

Автомобилен двигател, конски тръс, звук на дъжд и крясък от шимпанзе. Избрани да разкажат за живота на Земята, тези звуци се носят във всемира на двете златни плочи, изпратени от НАСА през 1977 г. с космическите апарати „Вояджър”. Надеждата е да бъдат открити от извънземни.

Двете плочи, публикувани в интернет от Американската космическа агенция, съдържат звуците, избрани преди 38 години от комисия, начело с астрофизика Карл Сейгън, да представят планетата Земя пред хипотетичен извънземен разум. Плейлистът от плочите бе качен преди дни в сайта Rue89.

Сондите „Вояджър 1” и „Вояджър 2”, изпратени през интервал от един месец през 1977 г., напредват със скорост от 55 000 км/ч в космоса. Днес те са най-отдалечените във вселената човешки творения. Изпратени с цел да проучат планетите от Слънчевата система, те трябваше да функционират не повече от 5 години. За радост обаче, те и до днес изпращат данни към Земята чрез радиовълни. Камерите им бяха угасени, за да се пестят плутониевите им генератори, които би трябвало да издържат докъм 2020 г. Благодарение на данните, събрани от сондите, днес „Вояджър” се смята за най-успешната изследователска мисия в цялата история на изучаването на космоса.

Качени на борда на сондите, двете плочи със „звуците на Земята” са поставени в кутии, които да ги защитят в случай на метеоритен дъжд. На капаците им е показано как да се пуснат, за да зазвучат плочите, всяка с диаметър от 30 см. Те съдържат и електронна информация, която една напреднала цивилизация със съответни технически познания би могла да конвертира в схеми и снимки. Послания от бившия американски президент Джими Картър и от генералния секретар ООН по онова време, Курт Валдхайм, също пътуват вече 38 години в пространството.

Както обаче коментира навремето един от членовете на екипа по изстрелването на „Вояджър“, „шансовете плочите да бъде видяни дори и от един-единствен извънземен са нищожно малки. От друга страна обаче милиарди земляни ще ги видят. В този смисъл същинската им функция е да призовават човешкия дух и ум да работи за опознаването на космоса и за идеята за контакти с извънземния разум”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg