Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Звягинцев, претендентът за Оскар на Русия: Никога не съм гласувал

В родината му приемат филма за антируски

Андрей Звягинцев твърди, че в родината му не се обсъждат идеите за върховенството на закона и за равните права. - Звягинцев, претендентът за Оскар на Русия: Никога не съм гласувал

Андрей Звягинцев твърди, че в родината му не се обсъждат идеите за върховенството на закона и за равните права.

Режисьорът Андрей Звягинцев, чийто филм „Левиатан“ ще се състезава за „Оскар“, заяви пред в. “Гардиън“, че животът в Русия е като на фронта: „Все едно се намираш на минно поле. Много трудно е да градите някаква перспектива – в живота, в професията, в кариерата – ако не сте вградени в ценностната система. Това е глупав модел на обществото и за съжаление е вечното проклятие по нашите земи“.

„В Русия почти не се обсъждат идеите за върховенството на закона, за равните права. В обществото се води дискусия, но тя е безсмислена. Навърших 50 години и никога в живота си не съм гласувал. Абсолютно съм уверен, че това е напълно безсмислен акт в нашата система“, допълни режисьорът.

Звягинцев не спести критиките си по адрес на руския парламент: „Изглежда те не разбират, че задачата им е да улеснят живота на хората, а не да ги принудят да живеят по-морално“.

Филмът на Звягинцев „Левиатан“, който на последния фестивал в Кан спечели наградата за сценарий, се приема в Русия на тръни и дори беше определен за „антируски“. Местните отговорни лица отсъдиха, че той съдържа „ненормативна лексика“ и според закона за забрана на цинизмите в киното, театъра и литературата, приет на 1 юли, трябва да бъде презаснет.

Филмът представлява адаптация на историята на библейския герой Йов в условията на съвременна Русия. Заглавието му е взето от Книгата на Йов от Стария завет, където е описано митичното чудовище Левиатан. Във филма звярът е използван като метафора, предложена от английския философ-материалист Томас Хобс (1588 – 1679), който сравнява държавната машина с Левиатан, понеже и едното, и другото унищожават човешката природа и свободата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg