Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Звяра от двора на Анри II и неговата Красавица

Приказката на Шарл Перо възниква от нечовешкото отношение към различните хора в стара Европа

Петрус Гонсалвус и съпругата му Катерина, рисувани от Йорис Хофнагел,1575 - 1580 г. Репродукция: Национална галерия по изкуствата, Вашингтон/Уикипедия - Звяра от двора на Анри II и неговата Красавица

Петрус Гонсалвус и съпругата му Катерина, рисувани от Йорис Хофнагел,1575 - 1580 г. Репродукция: Национална галерия по изкуствата, Вашингтон/Уикипедия

Съществуват поне 162 версии на известната история за любовта между чудовище и красавица, твърдят изследователи. Подобна приказка може да бъде открита в почти всички европейски култури. В България любовта между змей и девица е сред най-устойчивите теми в народното творчество.

И все пак всички познаваме от детството си версията на Шарл Перо. Тя обаче не е част от личното творчество на френския автор. За пръв път подобна приказка се появява в сборника на писателя Джовани Франческо Страпарола през 1553 г. През 1740 г. приказката „Красавицата и звярът” е част от сборника на Габриел-Сюзан Барбо дьо Вилньов, а след 17 години Жана-Мари Льопренс дьо Бомон издава съкратения ѝ вариант, който влиза сред приказките на Шарл Перо и когото познаваме и до днес.

Особената популярност на този сюжет във Франция се обяснява и с факта, че на френска територия действително се е развивала подобна история. През 1547 г. по време на коронацията на Анри ІІ кралят получава подарък – от остров Тенерифе специално заради него е доведен „дивак” – 10-годишно момче, изцяло покрито с козина. Според днешната медицина то е страдало от хипертрихоза – рядко заболяване, характеризиращо се със свръхокосмение. Тогава обаче детето изглеждало като получовек – полузвяр.

Затворили го в подземието, „където е мястото на опасните зверове”, и го подложили на примитивни изследвания. След много ръчкане, боцкане, кръвопускане, лекарите все пак установили, че е повече човек, отколкото звяр. След като разбрал, че „подаръкът” не е опасен, кралят разпоредил да го преместят в нормална стая и му осигурил учители. Освен това сменил името му с латинско и от Педро Гонсалес, „звярът” станал Петрус Гонсалвус.

Когато момъкът навършил 22 години, Анри ІІ починал, а регент станала съпругата му Катерина Медичи. Тя решила да експериментира с „дивака” и разпоредила да бъде оженен, за да види дали ще се родят същите „дивачета”. Определили му съпруга, днес знаем само малкото ѝ име – Катерина. До самата сватба момичето не знаело кой е отреденият ѝ съпруг.

За учудване на кралицата, Петрус и Катерина се влюбват наистина. Година след сватбата им се раждат близначета, които ни най-малко не приличат на баща си. Този факт разочарова Катерина Медичи, която се надява да получи още „диваци”. Това наистина се случило по-късно – следващите четири деца на Петрус и Катерина се раждат с хипертрихоза. Семейството се превръща в циркова атракция и френският кралски двор ги разхожда из цяла Европа за забавление на аристократите.

Децата на Петрус и Катерина, Йорис Хофнагел,1575 – 1580 г. Репродукция: Национална галерия по изкуствата, Вашингтон/Уикипедия

Херцогът на Парма предлага да ги приюти на територията на Испания. Подарява им малко имение. Катерина Медичи обаче смята семейството за своя собственост и отнема „дивите” деца на Петрус и Катерина, които после подарява като „диваци” на различни благородни семейства в Европа.

В приказката всичко завършва с щастлив край. Уви, в реалния живот Петрус завинаги остава „звяр” в очите на околните. Дори местните власти не позволяват той и жена му да бъдат погребани на обикновено гробище. И до днес съдбата на децата им е неизвестна.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg