Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Звярът е още жив – в Партийния дом

Закриването на София Филм Фест '16 - с филм, посветен на надигащия се в Запада социализъм

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват.  - Звярът е още жив – в Партийния дом

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват.

Закриването на юбилейния ХХ „София Филм Фест“ ще бъде с прожекция на необичайна локация – зала „София“ в бившия Партиен дом. Там, съвсем на място, ще бъде представен новият филм на Мина Милева и Весела Казакова „Звярът е още жив“ – проект, посветен на надигащия се на Запад социализъм.

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. „Звярът е още жив“ разказва за българин, бивш горянин и борец против комунизма, който прави подобни анализи в затвора през 1951 година.

Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната ѝ корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията – пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Продължение на диалога, който са водили когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.

Америка за България

„Звярът е още жив“ е със специалното участие на Руси Чанев и Весела Казакова. Монтажът е на Донка Иванова, камера – Али Кроуфорд, Пламен Гелинов, Димитър Костов, Мина Милева; музика – Емилиян Гацов-Елби, звуко-обработка – Георги Маринов, aнимация и ефекти – Мина Милева, сценарий и режисура – Мина Милева и Весела Казакова.

Вижте още: МЕЧКИ, ЛЪВОВЕ И ВЕЛИКИЯТ ТЕРИ ГИЛИЪМ НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

Предишният филм на Мина и Весела – „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” (2014) – носител на осем международни награди, предизвика бурни отзиви сред българските зрители и се вписа във все по-силната вълна на политически и социални движения. Друг продуциран от тях филм – анимационният „Заради мама”, е първият български филм, закупен от телевизия АРТЕ директно от продуцента, без посредничеството на дистрибутор.

Прожекцията в бившия Партиен дом е предвидена в програмата на София Филм Фест на 20 март от 19 часа.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах