Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Звярът е още жив – в Партийния дом

Закриването на София Филм Фест '16 - с филм, посветен на надигащия се в Запада социализъм

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват.  - Звярът е още жив – в Партийния дом

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват.

Закриването на юбилейния ХХ „София Филм Фест“ ще бъде с прожекция на необичайна локация – зала „София“ в бившия Партиен дом. Там, съвсем на място, ще бъде представен новият филм на Мина Милева и Весела Казакова „Звярът е още жив“ – проект, посветен на надигащия се на Запад социализъм.

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. „Звярът е още жив“ разказва за българин, бивш горянин и борец против комунизма, който прави подобни анализи в затвора през 1951 година.

Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната ѝ корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията – пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Продължение на диалога, който са водили когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.

Америка за България

„Звярът е още жив“ е със специалното участие на Руси Чанев и Весела Казакова. Монтажът е на Донка Иванова, камера – Али Кроуфорд, Пламен Гелинов, Димитър Костов, Мина Милева; музика – Емилиян Гацов-Елби, звуко-обработка – Георги Маринов, aнимация и ефекти – Мина Милева, сценарий и режисура – Мина Милева и Весела Казакова.

Вижте още: МЕЧКИ, ЛЪВОВЕ И ВЕЛИКИЯТ ТЕРИ ГИЛИЪМ НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

Предишният филм на Мина и Весела – „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” (2014) – носител на осем международни награди, предизвика бурни отзиви сред българските зрители и се вписа във все по-силната вълна на политически и социални движения. Друг продуциран от тях филм – анимационният „Заради мама”, е първият български филм, закупен от телевизия АРТЕ директно от продуцента, без посредничеството на дистрибутор.

Прожекцията в бившия Партиен дом е предвидена в програмата на София Филм Фест на 20 март от 19 часа.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg