Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Звярът е още жив – в Партийния дом

Закриването на София Филм Фест '16 - с филм, посветен на надигащия се в Запада социализъм

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват.  - Звярът е още жив – в Партийния дом

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват.

Закриването на юбилейния ХХ „София Филм Фест“ ще бъде с прожекция на необичайна локация – зала „София“ в бившия Партиен дом. Там, съвсем на място, ще бъде представен новият филм на Мина Милева и Весела Казакова „Звярът е още жив“ – проект, посветен на надигащия се на Запад социализъм.

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. „Звярът е още жив“ разказва за българин, бивш горянин и борец против комунизма, който прави подобни анализи в затвора през 1951 година.

Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната ѝ корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията – пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Продължение на диалога, който са водили когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.

„Звярът е още жив“ е със специалното участие на Руси Чанев и Весела Казакова. Монтажът е на Донка Иванова, камера – Али Кроуфорд, Пламен Гелинов, Димитър Костов, Мина Милева; музика – Емилиян Гацов-Елби, звуко-обработка – Георги Маринов, aнимация и ефекти – Мина Милева, сценарий и режисура – Мина Милева и Весела Казакова.

Вижте още: МЕЧКИ, ЛЪВОВЕ И ВЕЛИКИЯТ ТЕРИ ГИЛИЪМ НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

Предишният филм на Мина и Весела – „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” (2014) – носител на осем международни награди, предизвика бурни отзиви сред българските зрители и се вписа във все по-силната вълна на политически и социални движения. Друг продуциран от тях филм – анимационният „Заради мама”, е първият български филм, закупен от телевизия АРТЕ директно от продуцента, без посредничеството на дистрибутор.

Прожекцията в бившия Партиен дом е предвидена в програмата на София Филм Фест на 20 март от 19 часа.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах