Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Звярът е още жив – в Партийния дом

Закриването на София Филм Фест '16 - с филм, посветен на надигащия се в Запада социализъм

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват.  - Звярът е още жив – в Партийния дом

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват.

Закриването на юбилейния ХХ „София Филм Фест“ ще бъде с прожекция на необичайна локация – зала „София“ в бившия Партиен дом. Там, съвсем на място, ще бъде представен новият филм на Мина Милева и Весела Казакова „Звярът е още жив“ – проект, посветен на надигащия се на Запад социализъм.

Докато лявата идея се сгромоляса в бившия Съветски блок, на Запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. „Звярът е още жив“ разказва за българин, бивш горянин и борец против комунизма, който прави подобни анализи в затвора през 1951 година.

Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната ѝ корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията – пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Продължение на диалога, който са водили когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.

„Звярът е още жив“ е със специалното участие на Руси Чанев и Весела Казакова. Монтажът е на Донка Иванова, камера – Али Кроуфорд, Пламен Гелинов, Димитър Костов, Мина Милева; музика – Емилиян Гацов-Елби, звуко-обработка – Георги Маринов, aнимация и ефекти – Мина Милева, сценарий и режисура – Мина Милева и Весела Казакова.

Вижте още: МЕЧКИ, ЛЪВОВЕ И ВЕЛИКИЯТ ТЕРИ ГИЛИЪМ НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

Предишният филм на Мина и Весела – „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” (2014) – носител на осем международни награди, предизвика бурни отзиви сред българските зрители и се вписа във все по-силната вълна на политически и социални движения. Друг продуциран от тях филм – анимационният „Заради мама”, е първият български филм, закупен от телевизия АРТЕ директно от продуцента, без посредничеството на дистрибутор.

Прожекцията в бившия Партиен дом е предвидена в програмата на София Филм Фест на 20 март от 19 часа.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg