Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Една история от Междузвездни войни: Слепи воини, жени герои, щурмоваци играчки

Галерия със снимки от предстоящия филм Rogue One

Екип щурмоваци, натоварени с преследването и унищожението на зараждащото се бунтовническо въстание. Снимки: Ентъртейнмънт Уийкли - Една история от Междузвездни войни: Слепи воини, жени герои, щурмоваци играчки

Екип щурмоваци, натоварени с преследването и унищожението на зараждащото се бунтовническо въстание. Снимки: Ентъртейнмънт Уийкли

Нова, по-смъртоносна порода Щурмоваци нахлуват на бреговата линия. Като част от специален преглед на предстоящия филм „Rogue One: Една история от Междузвездни войни“, „Ентъртейнмънт Уийкли“ публикува галерия с нови снимки от заглавието, чиято премиера е на 16 декември.

2

Rogue One е история за много герои, но неговата централна фигура е Джин Ерсо (Фелисити Джоунс), млада жена от бунтовниците, която трябва да проникне в Империята и да намери информация за нейното най-ново оръжие – бойна станция, с размер на луна, която ние познаваме като Звездата на смъртта.

Тук виждаме Джин да се прикрива, въоръжена и готова за битка в имперски коридор. По думите на президента на „Лукасфилм“ Кейтлин Кенеди Джин започва като разбойничка, но постепенно се превръща в „някакъв тип Жана Д’Арк“.

3

Орсън Кренник (Бен Менделсон) е отговорен за сигурността на проекта Звездата на смъртта – но също е и манипулатор във вътрешността на Империята.

„Той разбира системата и знае как работят нещата, но са му присъщи маневри, за да получава това, което иска или си мисли, че иска“, казва Кири Харт от „Лукасфилм“.

Кренник не е студен и суров като върховния моф Таркин, така че е далеч по-непредсказуем и хлъзгав герой.

4

Звездата от Хонконг Дони Йен играе Чирут Имве, сляп воин-монах, който не е джедай, но следва пътя на Силата. До него във филма е актьорът, специалист в бойните изкуства, Джанг Вен – като Бейз Малбус, грубоватият и шумен спътник на Чирут. Както и в оригиналния „Междузвездни войни“ , тези персонажи произлизат от двамата селяни в приключенската сага „Скритата крепост“ (1958) на Акира Куросава – вдъхновила и самия Джордж Лукас за образите на R2D2 и C-3PO.

5

В духа на традицията от „Междузвездни войни“ за планети с уникални собствени екосистеми, едно от ключовите бойни полета в Rogue One е в свят, който изглежда като отлично място за лятна ваканция, стига да не беше близо до Звездата на смъртта. Това отвежда и до важно сражение в предстоящия филм на неговата приятна брегова линия – с прозрачни сини води и тайнствено сиво небе.

6

Още не знаем името на тази планета, но тя извиква противоположни усещания – като рая и ада, спокойствието и войната. Според режисьора Гарет Едуардс този тропически свят подсъзнателно води към някои образи, свързани с Втората световна война. Той разказва, че са били обиколени много места по света, едно от които – Малдивите.

„Когато снимаш щурмоваци в рая, имаш най-добрата работа в света, не мислите ли – казва Едуардс. – В тези моменти наистина не можете да го отречете.“

7

На тази снимка новия модел щурмоваци държи в ръка играчка с образа на стария… Създателите на филма не издават какво означава това – но е ясно, че ще има особено значение за историята.

8

Снимка в цял ръст на най-новия дроид в „Междузвездни войни“ – робот с охранителни функции, известен като K-2SO. Той е озвучен от Алън Тудик. Като сравним сивата му метална повърхност с лъскавото злато на C-3РО, виждаме разликата между военен робот и протоколен дроид. Просто K-2SO не  е проектиран да се социализира. Той е глупав и безцеремонен – точно колкото и силен.

10

Риз Ахмед ще е Бодхи Рук, помощник-пилот от бунтовниците. Много опитен, със склонност към пренапрежение, екипът му много ще разчита на техническите му умения.

11

Виждали сме преди в сагата истории за бащи и синове, но в Rogue One за първи път ще има такава за баща и дъщеря. За Джин мисията е лична, тъй като нейният баща, Гален (Мадс Микелсен) е учен, чиито познания са търсени и от Империята, и от бунтовниците. Продуцентите твърдят, че идеята за главна героиня жена във филма е дошла преди да знаят, че това ще се случи и в „Силата се пробужда“, който излезе в края на миналата година.

12

Диего Луна играе капитан Касиян Андор, бунтовнически смелчага – интелигентен офицер, който има и доста боен опит. Според Кейтлин Кенеди той е тих тип човек, но е от онези войници, които не желаят да разказват какво са виждали.

13

Слепият воин Чирут Имве вярва в Силата, въпреки че навярно не я усеща. Една от целите на Rogue One е да се отдръпне от джедаите и ситите, за да изследва героизма на обикновените хора. Джедаите са донякъде изчезващ вид, казва Едуардс – и сега от онези, които виждаме всеки ден сред нас, зависи да се изправят срещу злото.

14

Бейз не вярва в Силата – но вярва в Чирут. Изпитва силна преданост към слепия си приятел, който само търси проблеми. Разбира духовните стремления на Чирут, но не е задължително да ги подкрепя – далеч по-прагматичен воин е.

16

Соу Герера е първият пример за герой от анимираната версия на поредицата, който преминава към игралните филми. Изигран от Форест Уитакър, Герера е боец за свобода, чиито брутални тактики рушат редиците на бунтовниците. Във „Войната на клонингите“ по-младият войник открива, че промяната и победата често идват с цената на ужасяващи жертви.

Един изненадващ детайл около тази нова снимка – Герера има повече коса, отколкото видяхме в трейлъра. Не е ясно дали това е резултат от продължаващото презаснемане на Rogue One, или просто промяна във външния вид в средата на историята.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90