Софийска филхармония МЕГАБОРД

За нас

За нас, хората от Площада

„Площад Славейков“ е медия за култура. Зона, свободна от чалга. А какво е културата за всеки от нас?

Диляна ДИМИТРОВА, главен редактор

diliana-dimitrova

„Площад Славейков“ обсъжда света чрез културата. Тя не се ограничава до едно представление, концерт, изложба, книга. А обхваща цялото общество, процесите в него, човека като Човек. Вълнува ме богатството от явления, които отразява и предизвиква; човека на изкуството, който не е просто творец и не се поставя в рамка; произведението, което предизвиква реакция, дори физическа.

***

Силвия НЕДКОВА, редактор

Силвия НЕДКОВА

Културата е желанието да се изкачваш към себе си и към другите непрестанно и никога да не вярваш, че си достигнал върха. Културата е лична вътрешна сила, но и смирение пред човечеството. Културата е ежедневие и вечност в едно.

***

Вяра СТОЯНОВА, репортер

Вяра СТОЯНОВА

Културата е неделима част от човешката същност. Някои я имат повече, други по-малко, но също като останалите човешки качества, трябва да се развива цял живот, за да не започне да атрофира. Това е и моето упражнение в „Площад Славейков“.

 

Редакционен съвет

Гергана ДИМИТРОВА, издател, редактор, журналист

gergana-dimitrova2

Културата е желание, ненаситност и насищане. Тя е в отворена книга и зад затворени очи. В тишината и в суматохата по Радичков. В гласа на непозната птица и в нюансите на позната картина. Понякога излиза от мръсна, схлупена колиба, а друг път ѝ отделят палат. Ще я търсиш утре, а ще я намериш вчера. Тя е пълна луна и празен кладенец. Културата е у всеки от нас.

***

Боянка АРНАУДОВА, музикален критик, професор по оперна драматургия

***

Божидар МАНОВ, кинокритик, професор по кинознание

Никой не забелязва физиологичното кръвообращение, но без него тялото умира. Културата е духовното кръвообращение – без нея загива личността!

***

Ивайло ХРИСТОВ, актьор, режисьор, професор по актьорско майсторство

***

Емил Л. ГЕОРГИЕВ, журналист

***

Елена КРЪСТЕВА, редактор, журналист

***

Мария КАСИМОВА-МОАСЕ, журналист, писател

За да дефинирам културата, се изисква по някакъв начин чисто мисловно да я отделя от останалото си битие. Опитах, но не успях. Възпитавана съм в среда на култура така, както са ме учили да поздравявам, да се храня три пъти на ден, да пия вода, когато съм жадна. Не станах от хората, които първо задоволяват физическите си и финансови нужди, а после – културните. За мен те просто са еднакво належащи потребности, които се стремя да задоволявам. Понякога едното е в превес за сметка на другото, но най-често и двете вървят заедно. Ако мога да го визуализирам, аз съм онзи човек, който, докато обядва и мята залците в устата си, чете книга. Който, докато чисти с прахосмукачката, слуша музика на слушалки. Който си вписва в графика „театър“ и „изложба“ между „да платя тока“ и „да купя хляб“.

***

Веско ЕШКЕНАЗИ, цигулар

vesko-eshkenazi

Културата – това е онова постижение на човешкия дух, което все още крепи света и дава надежда за бъдещето на човечеството.

***

Богдана КОСТУРКОВА, драматург, театрален критик

***

Деян ЕНЕВ, писател

***

Виктор БОЖИНОВ, режисьор