Софийски международен панаир на книгата

За нас

За нас, хората от Площада

„Площад Славейков“ е медия за култура. Зона, свободна от чалга. А какво е културата за всеки от нас?

Диляна ДИМИТРОВА
Главен редактор

diliana-dimitrova

„Площад Славейков“ обсъжда света чрез културата. Тя не се ограничава до едно представление, концерт, изложба, книга. А обхваща цялото общество, процесите в него, човека като Човек. Вълнува ме богатството от явления, които отразява и предизвиква; човека на изкуството, който не е просто творец и не се поставя в рамка; произведението, което предизвиква реакция, дори физическа.

***

Преслав ГАНЕВ
Зам.-главен редактор

preslav-ganev

Какво, питате, била културата за мен? При всеки опит да отговоря на въпроса, неминуемо в ума ми първо и последно изниква броят на дефинициите на понятието по принцип. Те са над 300 – да се отлъчи една за сметка на друга би било нечестно, а да се синтезират в общо определение не може. Също – Веничка Ерофеев напомня:

„Умря от мъка и от прекомерна склонност към обобщаване“.

Затова се въздържам от обобщаване, пускам си плейлист, в който може да чуете Моцарт, „Гогол Бордело“ и Братя Аргирови, поглеждам към лавицата с книги срещу ми (с любов и презрение едновременно, защото  там стоят почти един до друг Борхес и Блага Димитрова) и се залавям за работа. Приятно четене.

***

Редакционен съвет

Нина ДИМИТРОВА, актриса и режисьор

13521762_10154306809252558_807641153_n

Да си припомним думите на великия Гогол, за да си спомним какво е култура – „преддверие в Божия храм, в което човешката душа става красива“.

***

Ивайло ХРИСТОВ, актьор, режисьор и професор по актьорско майсторство

***

Божидар МАНОВ, кинокритик, професор по кинознание

Никой не забелязва физиологичното кръвообращение, но без него тялото умира. Културата е духовното кръвообращение – без нея загива личността!

***

Богдана КОСТУРКОВА, драматург и театрален критик

***

Деян ЕНЕВ, писател

***

Виктор БОЖИНОВ, режисьор

***

Веско ЕШКЕНАЗИ, цигулар

vesko-eshkenazi

Културата – това е онова постижение на човешкия дух, което все още крепи света и дава надежда за бъдещето на човечеството.

***

Елена КРЪСТЕВА, журналист

***

Мария КАСИМОВА, журналист

За да дефинирам културата, се изисква по някакъв начин чисто мисловно да я отделя от останалото си битие. Опитах, но не успях. Възпитавана съм в среда на култура така, както са ме учили да поздравявам, да се храня три пъти на ден, да пия вода, когато съм жадна. Не станах от хората, които първо задоволяват физическите си и финансови нужди, а после – културните. За мен те просто са еднакво належащи потребности, които се стремя да задоволявам. Понякога едното е в превес за сметка на другото, но най-често и двете вървят заедно. Ако мога да го визуализирам, аз съм онзи човек, който, докато обядва и мята залците в устата си, чете книга. Който, докато чисти с прахосмукачката, слуша музика на слушалки. Който си вписва в графика „театър“ и „изложба“ между „да платя тока“ и „да купя хляб“.
***

Гергана ДИМИТРОВА, издател

gergana-dimitrova2

Културата е желание, ненаситност и насищане. Тя е в отворена книга и зад затворени очи. В тишината и в суматохата по Радичков. В гласа на непозната птица и в нюансите на позната картина. Понякога излиза от мръсна, схлупена колиба, а друг път ѝ отделят палат. Ще я търсиш утре, а ще я намериш вчера. Тя е пълна луна и празен кладенец. Културата е у всеки от нас.