Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Клуб „Перото“ награден с Иван Теофилов

Сред отличените: Деян Енев, Георги Господинов, Георги Бърдаров

Иван Теофилов с Годишната награда за цялостен принос на Литературен клуб „Перото“. Снимки: Емил Георгиев - Клуб „Перото“ награден с Иван Теофилов

Иван Теофилов с Годишната награда за цялостен принос на Литературен клуб „Перото“. Снимки: Емил Георгиев

Преди 5 години поетът Иван Теофилов отказа да приеме от президента Георги Първанов орден „Стара планина“ II степен, в петък вечер обаче прие Годишната награда за цялостен принос на Литературен клуб „Перото“.

Мотивът за отказа му през 2011-а бе, че държи на своята маргиналност спрямо властта, убеден, че „съчетанието художник-власт е противоестествено и гибелно за твореца.

„По-важно за мен е онова, което съм направил и дал на страната си и което се знае и цени от по-добрата част на интелигенцията ни“, каза тогава поетът.

Приемайки днес отличието на „Перото“, самият Иван Теофилов бе всъщност голямата награда за създателите на това ново пространство на духа в НДК.

Америка за България
Поетът Иван Теофилов и директорът на НДК Мирослав Боршош

Поетът Иван Теофилов и директорът на НДК Мирослав Боршош

Мнозина авторитети, все хора на изящното слово определиха на церемонията какво е за тях Иван Теофилов. Моментът бе изключително тържествен, литературният клуб – пълен и притихнал, преди да избухне в аплодисменти, но Теофилов, получавайки наградата, не бе многословен, отбелязвайки единствено, че през годините не знаел как да върви по своя път, нямало кой да му покаже – освен самата поезия.

С „Перото“ бяха отличени още неколцина личности, създали върхове в литературата през изминалата година. Призът за проза отиде у Деян Енев – за книгите „Мария” и „Гризли” (изд. „Рива”). Писателят сподели, че наградата му дава кураж по пътя, по който върви. Статуетката за поезия бе присъдена на Георги Господинов за стихосбирката „Там, където не сме“ (изд. „Жанет 45“), а той прие наградата с шегата, че е тук, но всъщност го няма.

Деян Енев

Деян Енев прие нагрдата като знак за кураж.

Георги Господинов

Георги Господинов бе и не бе в „Перото“.

За дебют бе отличен Георги Бърдаров за книгата „Аз още броя дните“ (изд. „Сиела“), спечелила правото да бъде отпечатана след риалити шоуто на БНТ „Ръкописът“. Наградата му бе връчена от Севда Шишванова, представител на ръководството на медията, излъчила шоуто, а Бърдаров отбеляза, че това е първата му награда за над 20 години писане.

За превод бе отличена Ксения Банович – за преводите й на хърватски език на „18 % сиво” на Захари Карабашлиев, „Алкивиад Велики” и „Случаят Джем” на Вера Мутафчиева. А за детска литература – Сотир Гелев (автор) и Пенко Гелев (илюстратор) за „Илийчо, Август и седемте джуджета” (изд. „Ентусиаст”).

Ксения Банович с отличието за превод

Ксения Банович с отличието за превод

Бртята Гелеви и издателката им Виктория Бисерова от издателство „Ентусиаст“

Братя Гелеви и издателката им Виктория Бисерова от „Ентусиаст“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3