Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Тери Пратчет

Смърт дойде да прибере създателя си

Сър Тери Пратчет си отиде на 66 г. - Почина Тери Пратчет

Сър Тери Пратчет си отиде на 66 г.

Почина писателят Тери Пратчет. Сър Тери, който страдаше от Алцхаймер, си е отишъл преди броени часове в дома си, заобиколен от своите близки и любимата си котка, спяща в краката му.

Риана, дъщерята на Пратчет, съобщи новината на почитателите му в Туитър: „Тери хвана ръката на Смърт и го последва през портите към черната пустиня, преди да навлязат в безкрайната нощ.“

Pratchet

Смърт дойде да прибере създателя си, пишат почитателите му във Фейсбук, защото Смърт в неговите книги идва лично да отнеме живота на великите и важни за историята хора.

„Светът загуби един от най-ярките си, най-велики умове“, каза в официално изявление Лари Финли, представител на неговите издатели от „Пенгуин букс“.

Последната му книга от поредицата „Светът на диска“ Пратчет успя да завърши през лятото на миналата година, малко преди да навлезе във финалната фаза на болестта си. Той беше диагностициран с Алцхаймер през 2007 година и обмисляше да се подложи на евтаназия. През 2012-а загубил способността си да пише с пръсти и е използвал технология, която разпознава гласа, така завършил последната си книга.

С повече от 70 книги Тери обогати планетата по начин, по който го бяха направили само неколцина преди него. Тези, които са го чели, знаят, че „Светът на диска“ описва вселената с нечовешко чувство за хумор и виртуозна изобретателност.

Пратчет се сблъска със своя Алцхаймер публично и смело. Въпреки болестта през последните години неговото писане не затихна, а заветът му ще издържи теста на времето.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg