Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шон Пен: „Завръщането“ е шедьовър от класата на „Апокалипсис сега“

Слагам Алехандро наравно с най-големите майстори художници, казва актьорът

Леонардо ди Каприо в кадър от „Завръщането“. - Шон Пен: „Завръщането“ е шедьовър от класата на „Апокалипсис сега“

Леонардо ди Каприо в кадър от „Завръщането“.

На последната церемония по раздаването на Оскарите Шон Пен успя да възмути доста хора, когато се пошегува на тема „зелена карта“ за сметка на режисьора Алехандро Иняриту. „Кой даде на този тип зелена карта?“, попита Пен, докато обявяваше номинацията за „Бърдмен“ на родения в Мексико режисьор за най-добър филм. Закачката не беше подходяща за излъчване в национален ефир, но Иняриту каза, че много е харесал грубата шега, която била нещо съвсем обичайно между двамата отдавнашни приятели.

Режисьорът и актьорът са близки, откакто участваха заедно в снимките на „21 грама“ – а в един момент бяха на косъм отново да работят един до друг и в новия филм на Иняриту (Пен щеше да играе злодейската роля на Том Харди). Това не се случи, но в разговор с кореспондент на „Върайъти“, Пен сподели мнението си за „Завръщането“ и обясни защо го нарежда до най-великите филми на всички времена.

Алехандро Иняриту и Шон Пен

Гледах го с Алехандро и още четирима души. Имах голямото преимущество да видя филма преди много други – журналисти и критици. За мен това е шедьовър – казва актьорът. – Не си спомням да съм имал толкова силно киноизживяване, от времето на „Апокалипсис сега“. Това се получава, когато смели продуценти подкрепят смел режисьор, който е голям артист и снима с големи актьори – бях напълно завладян.“

Пен хвали изпълненията на Леонардо Ди Каприо и Том Харди, но се връща отново към работата на Иняриту и казва, че – особено във времето на днешното кино, ориентирано към производството на блокбъстъри – такъв филм е събитие:

Слагам Алехандро наравно с най-големите майстори художници. Има голям технологичен напредък и много хора, които са свършили изключителна работа. Но никога не съм виждал натурализъм и реализъм във визуално отношение да придобиват такава поетичност чрез новите технологии…! Ще ми се да мисля, че нашата култура цени достатъчно изкуството, за да види, че имаме нужда точно от това.“

„Завръщането“ тръгва по кината у нас на 22 януари.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg