Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Задължително приятно“ с Мартина Апостолова

Актрисата участва в скрийнденс филм, вдъхновен от романа „Демиан“ на Херман Хесе

Действието в танцовия филм „Задължително приятно“ се пренася от голо поле с изглед към София в изоставена тухларна.  - „Задължително приятно“ с Мартина Апостолова

Действието в танцовия филм „Задължително приятно“ се пренася от голо поле с изглед към София в изоставена тухларна.

Филмов жанр, сравнително непознат у нас и наречен „скрийнденс”, ще бъде представен пред българските зрители тази седмица. Художественият танцов филм „Задължително приятно“, който съчетава изразните средства на хореографията и операторското изкуство, ще има премиера на 21 януари в Университетския театър на Нов български университет.

Скрийнденс е експериментална арт форма, която съчетава движението на тялото с това на камерата. Хореографията може да се изпълнява от танцьорите навсякъде, но тя се създава специално с идеята да бъде заснета като филм и не може да бъде представена самостоятелно на сцена. В този жанр връзката между камерата и танцьорите не е достатъчна, за да бъде завършен филмът, голяма част от работата продължава в монтажно студио, където се случва третият етап от оформянето на творбата.

В „Задължително приятно“ няма игрален елемент, сюжетът е разказан само с художествените средства на танца и актьорите в случая влизат в ролята на танцьори. Основната идея в българския скрийнденс филм е противопоставянето на двата свята – Дома, където е уютно, сигурно, и Външния свят, който обещава и изисква други неща от човека. Проектът е вдъхновен от романа „Демиан“ на Херман Хесе.

Сцената на танцьорите във филма се мени от софийски апартамент, през поляна с изглед към града, през изоставена фабрика за тухли и керемиди, през корпоративна среда… до малко кафене в центъра на София, споделя Яница Атанасова, хореограф и режисьор на филма заедно с Татяна Соколова. Всички тези пространства се свързват помежду си чрез танца.

Скрийнденс филмите са явление на международната арт сцена от години. У нас също са правени опити за подобни произведения. Ейми Грийнфийлд, режисьорка и една от пионерите на жанра в чужбина, е сред вдъхновенията за екипа на „Задължително приятно“.

„Научих, че времето за композиране тече по различен начин от този на танцовите стъпки, изпълнени на живо – обяснява Грийнфилд. – Изграждането на нови връзки, нови ритми, нови движения чрез точния, ритмичен монтаж на филма, беше в основата на хореографията за танцови филми. И пространството, и времето бяха освободени от хронологията и тогава можеха да се създадат нови нюанси на танцуването.“

Участие във филма има и Мартина Апостолова, актриса, носителка на наградата „Европейска изгряваща звезда“ от „Берлинале 2020“. Публиката я познава от участието ѝ в българския филм „Ирина“, който ѝ донесе награди от фестивалите във Варшава, Тбилиси, Хонконг. В „Задължително приятно“ Апостолова загърбва изразните средства на актьорското майсторство и се отдава на танца.

Във филма участват още Яна Грозданова и студенти от департамент „Театър“ на НБУ. Зад камерата е Йохан Вирт, музиката е на Алесандро Дестефанис, монтажист е Стефани Райчева.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg