Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Господинов за Умберто Еко: Фокусник с истории в ръкавите

Спомен за една лекция от 2014-а

Фотографът Иво Хаджимишев запечатва Умберто Еко и Георги Господинов заедно при посещение на италианеца в София. - Господинов за Умберто Еко: Фокусник с истории в ръкавите

Фотографът Иво Хаджимишев запечатва Умберто Еко и Георги Господинов заедно при посещение на италианеца в София.

Вадеше истории като фокусник от ръкавите си, пише за Умберто Еко Георги Господинов. В профила си във Фейсбук българският писател публикува две снимки и кратък текст за своя среща с италианския философ през 2014-а.

Тя се случила на фестивал в Порденоне – пред театъра, където била лекцията на Умберто Еко, часове по-рано вече имало опашка. На събитието италианецът говорил за това, че литературните герои са много по-автентични от истински живелите – и за това вадил примери и истории „като фокусник от ръкавите си“.

Едната от снимките е на самия Господинов – на нея той е запечатал хората пред театъра в очакване на началото на лекцията на Еко.

Опашката пред театъра, където Умберто Еко ще изнася лекция

Опашката пред театъра, където Умберто Еко ще изнася лекция

Втората хваща в кадър двамата писатели – неин автор е фотографът Иво Хаджимишев. Действието се развива няколко години по-рано, в София, където италианският писател бе по покана на проф. Ивайло Знеполски.

Цялата история, разказана от Георги Господинов:

Имах щастието да го слушам през есента на 2014-а на един фестивал в Порденоне, било е за последно. Говореше за това как литературните персонажи са много по-автентични от истински живелите и вадеше примери и истории като фокусник от ръкавите си. Снимах търпеливата опашка пред театъра, часове преди да започне лекцията му. Другата снимка е на Иво Хаджимишев, години по-рано, в София, поканен от Ивайло Знеполски, опитващ се да откаже цигарите. Един от големите вярващи в книгата. Поклон и памет!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg