Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашидов на преговори в берлинската Щатсопера за гастрол на Софийска опера

Министърът обсъжда обмен на изложби с антично наследство между български музеи и „Пергамон“

Във вторник Вежди Рашидов бе на среща с ръководството на Щатсопера в Берлин за гастрол на Софийска опера. - Рашидов на преговори в берлинската Щатсопера за гастрол на Софийска опера

Във вторник Вежди Рашидов бе на среща с ръководството на Щатсопера в Берлин за гастрол на Софийска опера.

Софийска опера може да има представление в Щатсопера в Берлин. За евентуалния гастрол преговаря министърът на културата Вежди Рашидов, който от понеделник, 22 февруари, е на кратко работно посещение в Германия, съобщават от висшето арт ведомство.

Рашидов бе на среща със Зигмунд Ерман, председател на Комисията по култура и медии в Германския Бундестаг, на когото представи съпътстващата културна програма, която България подготвя по време на нашето председателство на Европейския съюз през 2018 г. В рамките на половин година – от 1 юли до 31 декември 2018-а – София ще бъде втората столица на ЕС и част от работните срещи ще текат в НДК. Междувременно държавата ни има планове да представи в Европа най-доброто от своята култура по време на председателството ни.

„България е страна с изключително културно наследство и с големи таланти, искаме да ги представим на най-добрите европейски сцени и зали, а Германия е много важна за нас в културния обмен”, заяви на своя домакин Вежди Рашидов и сподели своята амбиция Националната ни опера да се представи в немската Щатсопера.

Според Рашидов „прочутият музеен комплекс Пергамон може да си сътрудничи успешно с най-големите български музеи и галерии”.

Зигмунд Ерман предложи на министър Рашидов в представянето на българската култура да бъдат включени и възможностите на немската държавна фондация „Пруско наследство”, както и на Двореца на културите на света в Берлин:

„Освен историческото и археологическото наследство на България, ние искаме да видим и динамиката на съвременното българско изкуство – изявите на художници, артисти, изпълнители, кинотворци“, казва Ерман.

В следобедните часове във вторник Вежди Рашидов се среща с ръководството на Щатсопера в Берлин.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg