Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Само Иван Костов ще сложи ред във вселената на „Междузвездни войни“

Той може хем да постегне правителството на новата република, хем да пребори лошите и да постигне баланс на Силата

На планетата Джаку живее младата Рей (Дейзи Ридли). Тя си изкарва прехраната като шофира галактичеки трактор „Беларус“. - Само Иван Костов ще сложи ред във вселената на „Междузвездни войни“

На планетата Джаку живее младата Рей (Дейзи Ридли). Тя си изкарва прехраната като шофира галактичеки трактор „Беларус“.

Този текст е предназначен само за хора, които:
а) могат да понесат известен скептицизъм и подигравки към вселената на „Междузвездни войни“;
б) гледали са Епизод 7 „Силата се пробужда“ или ако не са го гледали, поне нямат нищо против някой да им издаде нещо от сюжета (понеже ще разкрия нещичко от сюжета).

Продължавайте на свой собствен риск.

Вече ви говорих за проклятието на четвърта серия. Какво беше то, припомням – ако на една успешна трилогия се залепи четвърта серия, тя седи точно като залепена. Примери колкото искаш – Епизод 1 на „Междузвездни войни“ (макар че с добавянето на 2 и 3 нещата се позакърпиха), „Рамбо 4“, „Шрек 4“ и други подобни творения.

Вече си мисля, че има и проклятие на седма серия. Правиш две успешни трилогии и уж си постигнал всичко възможно, нещо недостига. Свикнал си на славата и пресконференциите, искаш мърчъндайзът, франчайзът и сувенирите да вървят, но къщата иска ремонт, а от „Дисниленд“ ти звънят да ти търсят нови идеи за атракциони.

И ето, с един удар на меча на седмия епизод разсичаш целия гордиев възел на пълзящата криза – имаш нови герои (следователно нови сувенирни фигурки по сергиите), нови кораби, роботи и оръжия (материал за фен–конференциите за още години напред), плюс, че „Дисниленд“ ще си намерят нещо за тях си из сцените и декорите.

Остава едно малко възелче – зрителският интерес на тези, които може и да са фенове, но имат все пак някакви претенции към качеството на това, което им пробутваш. Но все пак на фона на всичко останало…

Друг проблем с продълженията (сикуълите), които са стигнали до 7-ма серия, е това, че въображаемата вселена толкова се е втвърдила, че все по-трудно можеш да покажеш нещо ново, без да бъдеш обвинен в „измяна на духа“ на оригинала – затова иновациите навлизат твърде трудно. Затова и почти всичко в седмата серия е нещо добре притоплено старо.

Да не сме голословни и да разгледаме конкретния филм.

Действието в „Силата се събужда“ се развива около 30-ина години след голямата победа при Ендор, когато Императорът изгаря като пеперудка в плазмения огън на необезопасената шахта, намираща се в кабинета му, тъй като и в галактиката си имат архитекти за бой. Вече е само спомен победата на Демокрацията, когато галактическото СДС е взело властта. Междувременно лошите отново са се събрали, намерили са финансиране и се опитват да се върнат със силата на оръжието на власт. На планетата Джаку живее младата Рей (съвършената Дейзи Ридли). Тя си изкарва прехраната като шофира галактичеки трактор „Беларус“, „бере“ желязо и кърти ценни джвъчки от останките на галактическата флота, изпопадала по повърхността на планетата при отминала битка, които после предава за дребни парички на неясно колко легален пункт за изкупуване на старо желязо. Въпреки лайфстайла си на дъното на социалната стълбица, Рей е в чудесна физическа форма, с добра хигиена и с добре поддържаната коса и кожа. Неочаквано при нея попада електромеханичното великденско яйце BB–8 (бебе 8 – момичета, ще го харесате). То е малко, беззащитно и пищи много трогателно, затова Рей го спасява от друг „берач“ на желязо.

Докато „бере“ желязо, Рей попада на електромеханичното великденско яйце BB–8, което отнема от друг „берач“ на желязо.

Докато „бере“ желязо, Рей попада на електромеханичното великденско яйце BB–8, което отнема от друг „берач“ на желязо.

Фин (Джон Бойега) пък е един от онези с белите униформи, който изведнъж осъзнава, че работодателят му е Тъмната страна и прави най-балъшкия опит да напусне работа, като избяга с изтребител. С обичайния късмет на новобранците, опитът успява с помощта на По Дамерън (Оскар Айзък), пилот от Съпротивата. Двамата тупват обратно на планетата Джаку, която Фин истински ненавижда, но явно му е на късмет. Там се намират с Рей, с която политически си допадат и подпрени от обстоятелствата потеглят да търсят Люк.

Подпрени от обстоятелствата, Рей и Фин тръгват да търсят Люк Скайуокър.

Подпрени от обстоятелствата, Рей и Фин тръгват да търсят Люк Скайуокър.

Старите бунтари от предишните серии са се върнали към привичния си живот и тъй като са дълбоко неприспособими към скуката на мирното съзидание, постепенно са се маргинализирали. Чубака и Соло се занимават с контрабанда на чудовища срещу заплащане. Републиканското правителство, непреживяло коренна съдебна реформа, е толкова некадърно да се справи с организираната престъпност, че в сърцевината на драмата е картата с точното местоположение на междузвездния Иван Костов, тоест на Люк Скайуокър, който отново изглежда като единствения, който може хем да постегне правителството на новата република, хем да пребори лошите и да постигне баланс на Силата. Ако лошите първи го намерят – клъц, а ако го намерят добрите – хлъц.

Намират ли го? Не казвам.

Технологиите напредват дори в галактиката и затова, въпреки че 30 години по-късно лошите имат само частичка от средствата и човешките ресурси на старата империя, някакси успяват да превърнат цяла планета в Звезда на смъртта, като запазят климата, флората, фауната и годната за дишане атмосфера (само много не се замисляйте как оцелява животът и атмосферата на планетата, докато тя се щура из космоса да разстрелва други планети).

Интересните климатични, електромагнитни, гравитационни, атмосферни и прочее ефекти от стрелбата с новата Звезда на смъртта дори не са загатнати във филма.

Интересните климатични, електромагнитни, гравитационни, атмосферни и прочие ефекти от стрелбата с новата Звезда на смъртта дори не са загатнати във филма.

За късмет на „Дисни“ двамата нови протестиращи, които се самоосъзнават като джедаи, са полово и расово разнообразни – така вероятността за дела и срамни бойкоти срещу „Дисни“ намаляват (!), а старият сексист с мръсен език Хан Соло си отива след опит да влее малко ум и разум в новото поколение (не можеш да го накараш да мълчи през цялото време, ще тръсне някоя многомилионна глупост, а като го няма, ти е една грижа по-малко).

Кайло Рен с голямата иновация на седма серия – меча с режещата дръжка.

Кайло Рен с голямата иновация на седма серия – меча с режещата дръжка.

Големият злодей е Кайло Рен, син на Хан Соло и Лея (с истинско име Бен). Защо дете с такова славно родословие се е превърнало в инфантилно чудовище, може само да се гадае. Аз си го представям примерно така:

– Бен, изяж си веднага закуската!

– Няма пък!

– Изяж я веднага. Иначе ще кажа на баща ти!

– Кажи му!

Лея, тоя път към Хан:

– Няма ли да кажеш на сина си да си изяде закуската? Виждам на кого се е метнал – на оня нехранимайко, баща си!

– А дали не се е метнал на онова чудовище с астмата, на твоето татенце?

– Като порасна, ще стана като дядо и ще видите вие! – сърди се малкият Бен и тичка да се скрие в стаята си.

Растейки в подобна семейна обстановка, неукрепналият младеж взима по нещо от всичките си роднини – от безотговорността на баща си, от неврозата на майка си, от чудовищността на дядо си и от инфантилизма на вуйчо си. Използвайки връзките на вуйчо си и страшно занижените критерии за вход в ордена на джедаите (няма хора!), той се обучава за джедай, но после бяга, осквернявайки гроба на дядо си, измъква от него полустопения и обгорен шлем, който държи като сувенир на една малка масичка в жилището си и си представя, че дядо му точно това би искал от него – да изколи всичките си живи роднини.

Но действието и ефектите са твърде бързи и нямаме време да разсъждаваме върху такива дребни нелогичности, защото непрекъснато така биваме подмятани с драматургични обрати и специални ефекти, че цялата концентрация в гледането отива в дзверене да не се пропусне нещо съществено.

Гледах го без да ме дразни особено, но и без някаква особена емоция, освен задъхания екшън. Излязох от киносалона с приятно чувство. За феновете – ами да, гледайте го, за да си попълните колекцията.

Да се готви „Властелинът на пръстените“ за седма серия.


Източник: блогът „Бели байтове за черни дни“, заглавието е на „Площад Славейков“, оригиналното е „Седма стъпка върху междузвездна мина“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg