Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

5% ДДС върху българските книги иска П.Е.Н.-Център – България

Основанието: нарастващата неграмотност и намаляването на читателската публика заради повишените цени на книгите и учебниците

На Коледния панаир в НДК тази година най-голямо бе оживлението около кошниците с намалени книги. Снимка: Площад Славейков - 5% ДДС върху българските книги иска П.Е.Н.-Център – България

На Коледния панаир в НДК тази година най-голямо бе оживлението около кошниците с намалени книги. Снимка: Площад Славейков

Нула процента ставка по ДДС за учебници и помагала, 5% за български книги и 10% – за преводни предлага П.Е.Н.-Център България в писмо, адресирано до председателя на Народното събрание, министър-председателя и министрите на финансите, образованието и културата. Настояването е обосновано с нарастващата неграмотност и намаляването на читателската публика, което се обяснява с повишените цени на книгите и учебниците.

В официалното писмо се привеждат примери с ДДС-облагането в европейските държави, от които става ясно, че в България все още е в сила един от най-високите данъци за литература на стария континент.

„Накратко казано: книгата днес стана недостъпна за българите. Проблем е за библиотеките в страната, дори за тези в големите градове да се снабдят с новите книги поради високите цени и ограничените им субсидии – се казва в писмото на П.Е.Н.-Центъра. – Издаването на книги у нас става все по-трудно – непрекъснато нарастващите цени на печата и хартията принудиха наши издатели да печатат продукцията си в далечен Китай! Високите данъци, сред които най-тежък е ДДС (наречен неслучайно от издателите и обществеността „данък-убиец” на българската книга и духовност!), авторските права, големите търговски отстъпки за разпространителите (достигащи 50 %!) – всичко това оскъпи и затрудни книгоиздаването. Авторите и преводачите са онеправдани и получават минимален процент за тежкия си творчески труд, ако изобщо книгата се реализира на книжния пазар при тези несъответстващи на родния жизнен стандарт цени. Някои издатели принуждават българските автори да заплащат за издаване на техните творби, обявявайки ги за непродаваеми. В основата на всичко това е крайната висока цена, в чието формиране на всеки етап се начислява 20% ДДС. Според статистиката българинът отделя годишно за книги едва 10 лв.“

Документът, подписан от председателя на българския П.Е.Н.-Център Здравка Евтимова и изпратен непосредствено преди коледните празници, е подкрепен и от подписите на председателите на почти всички творчески сдружения, свързани с литературата у нас.

Фантастико

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах