Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бомбастична фантастика от Ренесанса

„Бесния Орландо“ стана на 500 години, отдават му почит в италианския дворец Беста ди Телио с картини и ръкописи

Фреска със сцена от подвизите на Бесния Орландо. - Бомбастична фантастика от Ренесанса

Фреска със сцена от подвизите на Бесния Орландо.

Половин хилядолетният юбилей от отпечатването на първото издание на „Бесния Орландо“ и великолепната ломбардска ренесансова вила във Валтелина от шестнайсети век се допълват като повод и място за отбелязване на годишнината. Голямата зала на двореца е украсена с двайсет и една фрески на сцени от поемата на Ариосто (и със сентенции на Еразъм Ротердамски по корниза).

От 12 август до 16 октомври в двореца Беста ди Телио, Валтелина, тече изложба и серия събития, отбелязващи първото издание на епическата поема, вдъхновена от средновековната „Песен за Роланд“, съобщава „Кориере дела Сера“.

Лудовико Ариосто (1474 – 1533), благородник от страничен клон на аристократичната фамилия д’Есте, пише продължение на „Влюбеният Орландо“ на Матео Боярдо и публикува първата част на собственото си произведение през 1516 г. Пълното издание ще се появи едва през 1542-а. И двете италиански произведения разширяват темата на френската анонимна история в стихове от единайсети век, посветена на племенника на Карл Велики – Роланд, който загива в Испания след извършването на невероятни рицарски подвизи.

Ренесансова фреска с един от подвизите на Орландо.

Ренесансова фреска с един от подвизите на Орландо (в средата, с летящите обувки)

В оригиналната поема Роланд просто се сражава със сарацините и е предаден от свой враг (докато историческият маркиз Хродланд от времето на истинския Карл е убит от баски), но Матео Боярдо и Лудовико Ариосто добавят към първоначално простия сюжет още много детайли. Орландо е влюбен в красивата сарацинка Анджелика и обезумява, защото тя не отговаря на чувствата му. В поемата на Ариосто има и комичен момент, защото се налага друг рицар да потърси изчезналия здрав разум на героя чак на Луната, където се намират всички неща, изгубени някога в нашия свят. Веднъж дошъл на себе си, Орландо (или Роланд) отново се превръща във верен паладин на стария император Карл и спасява своя господар от сарацинска обсада. Обикновената средновековна история за гордост и героизъм се е превърнала в бомбастична ренесансова фантастика – от типа, който Сервантес смята за любим за четене на своя идалго.

Palazzo Besta di Teglio

Дворецът Беста ди Телио

Изложбата във Валтелина е покана за четене – така, както то се е практикувало в малкия, елегантен двор на династията д’Есте, поддържала контакти с големите хуманисти на своето време – дори с риск от обвинение в ерес. Ариосто, Еразъм и печатарят Ортензио Ландо са част от гостите и интелектуалните приятели на благородната фамилия.

Фреска с геройствата на Орландо по стените на двореца

Фреска с геройствата на Орландо по стените на двореца Беста ди Телио

Друг от подвизите на безстрашния рицар, разказани в образи по стените на двореца.

Друг от подвизите на Бесния, разказани в образи по стените на двореца

Семейство Беста, васали и съюзници на д’Есте и на архиепископите на Милано, са натрупали забележителна библиотека и по-скромна колекция произведения на изобразителното изкуство от ломбардски майстори, поддържана днес от асоциацията „Брадамате“ и културния комитет „Орландо Фуриозо“ (наречен на поемата). Книгите и картините ще бъдат представени и в специален албум. През целия период на изложбата във вила Беста ди Телио ще има и лекции за Ариосто, неговата поема и епохата му. Отделна зала представя различните илюстрации и изображения на Бесния Орландо през вековете – от Тициан, Рубенс, Фрагонар, Джордо де Кирико и Гюстав Доре.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90