Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Петък разделен за БНР и „Музикаутор“

Радиото получи ново предложение, но... не в работно време. Преговорите пред провал

Снимка: Клуб Z  - Петък разделен за БНР и „Музикаутор“

Снимка: Клуб Z

Спорът между БНР и „Музикаутор“ продължава с предложение от сдружението към медията и въпреки това възможен провал на преговорите. В четвъртък двете страни проведоха разговор в СЕМ, като регулаторът влезе в ролята на медиатор. Уговорено е било ново предложение да се изпрати в рамките на петъчния ден… но от БНР с прессъобщение точно в 17,10 часа съобщиха, че такова няма, съответно срещата, насрочена за понеделник, „се обезсмисля“. Предложение обаче се появи – в 19,47 от „Музикаутор“ посочиха до медиите, че в 18,50 документът е бил изпратен до радиото, с копие до СЕМ.

„За „Музикаутор“ особено интересното в този случай е, че обезпечаването на обществения интерес на слушателите, което е законово задължение на БНР, в създалата се кризисна ситуация е тясно обусловено от стриктното работно време на ръководството“, посочват от сдружението.

А какво точно се предлага на БНР?

Ако общественото радио се съгласи на новите условия, при най-икономическия изгодния за тях случай, ще изплаща за авторски права 3,2% от субсидията си, но до това ниво ще се стигне плавно, през 2021 г.

„Музикаутор“ предлага плавно увеличаване на дължимия процент, както и отстъпки. Чистото предложение е след 5 години БНР да плаща 4,4% от субсидията си. Ако обаче се сключи дългосрочен договор, правят се авансови плащания, а и радиото ползва индивидуална отстъпка за обем, процентът ще бъде 3,2.

Исканите за 2017 г. пари са 1,82% от субсидията (с отстъпките). Догодина те ще са 2,18%, през 2019-а 2,54%, през 2020-а 2,91%, а през 2021-а ще достигнат финалната цел от 3,2%.

На финала се изразява надежда да се направи нова среща в СЕМ при първа възможност – още на 9 януари, каквито са били плановете. До момента от БНР не са коментирали новото развитие в спора.

Цялото предложение на „Музикаутор“ може да се види тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах