Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Край със съвременната музика по БНР

Монополистът „Музикаутор“ ни блокира, казват от обществената медия

БНР не може да си позволи увеличението на парите за права, искано от „Музикаутор“. - Край със съвременната музика по БНР

БНР не може да си позволи увеличението на парите за права, искано от „Музикаутор“.

От първия ден на новата 2017 година в ефира на Българското национално радио няма да звучи съвременна музика, разбираме от изявление на генералния директор на обществената медия Александър Велев. Причината е едностранно прекратяване на договора с БНР от страна на „Музикаутор“ и забрана от страна на сдружението по радиото да се пуска музика, чиито права се държат от него.

Според Велев в последната половин година са водени безрезултатни преговори с „Музикаутор“, които „възползвайки се от монополното си положение“ са настоявали за трикратно увеличение на парите.

„Ние в БНР сме обединени около позицията, че не можем да приемем безпрецедентното искане – обяснява Велев. – То е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности. Парите, отпуснати на Радиото от държавния бюджет, са непроменени, което означава, че ако приемем искането на „Музикаутор“, ние трябва да пренасочим средства, като например да закрием една от регионалните ни програми, което би нарушило интересите на обществото и би накърнило обществената мисия на Радиото.“

Велев посочва още, че БНР поддържа 6 музикални състава (Симфоничен оркестър, Биг бенд, Смесен хор, Детски радиохор, Оркестър за народна музика и музикална група „Радиодеца“) и работи в тясно сътрудничество с българските композитори, с изпълнители и се прекланя пред труда и таланта на творците.

Заради това и е предложено увеличение на парите за авторски права за следващата година – с 20%, но то е било отхвърлено.

Така се стига до настоящата ситуация – до уреждане на отношенията с „Музикаутор“ в ефира на БНР ще звучат единствено изпълнения с изтекли по давност права – класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

С позиция излязоха и редколегиите на „Хоризонт“, „Христо Ботев“, Радио София и всички регионални радиостанции на БНР. В нея те посочват, че възникналата ситуация ги поставя в невъзможност да създават качествен продукт и да изпълняват обществената си мисия.

„Като се надяваме проблемът да не е подклаждан целенасочено, настояваме за бързото му разрешаване в полза на слушателите, в чийто интерес е по-голямото музикално разнообразие в програмите на БНР“, се посочва в позицията.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах