Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

80 години прекрасен живот в залата на България

Концертът на Софийската филхармония, посветен на 80-годишнината от построяването на Зала „България“, ще прозвучи под диригентството на Найден Тодоров с интонацията на трима знаменити пианисти - Аглика Генова&Любен Димитров и Людмил Ангелов.  Снимка: Софийска филхармония - 80 години прекрасен живот в залата на България

Концертът на Софийската филхармония, посветен на 80-годишнината от построяването на Зала „България“, ще прозвучи под диригентството на Найден Тодоров с интонацията на трима знаменити пианисти - Аглика Генова&Любен Димитров и Людмил Ангелов. Снимка: Софийска филхармония

Каквото и да се случва в държавата, който и да е начело на културата – апокалипсисът се отлага, щом в зала „България“ продължава да звучи симфонична музика. Създаден в царска България, преживял тоталитарния режим, оцелял след промените, в години на чалга и жълти стотинки за сериозната музика, след неколкократни опити да бъде продаден или преобразуван, този музикален салон все още е сред най-уютните места за високата култура у нас. На 9 октомври залата ще блесне ярко, празнувайки 80-ия си сезон с обещанието за хубава музика и добра публика.

Концертът на Софийската филхармония, посветен на 80-годишнината от построяването на Зала „България“, ще прозвучи под диригентството на Найден Тодоров с интонацията на трима знаменити пианисти – Аглика Генова&Любен Димитров и Людмил Ангелов. От клавирното дуо ще чуем Концерт за две пиана до минор от Бах, а от Людмил Ангелов произведение на Панчо Владигеров – Концерт за пиано и оркестър No 3. Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров ще изпълни откъси от Оратория „Месия“ на Хендел. В програмата е още Концертна увертюра „Балкан“ на Петко Стайнов.

Залата е посрещала мнозина от политическия елит на България и света. Немалко от тях са ценители на класиката, не само докато са на власт. Юбилейният концерт е под патронажа на президента Румен Радев. Но не името на държавния глава е важно – похвален е фактът, че тази най-висша у нас институция желае да се представя пред родното общество с авторитета на Филхармонията. Дано един ден държавните ни мъже, до един патрони в културата, я използват не само като брошка на ревера, а и като оръжие за култура.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90