Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Андрей Макаревич: Паметникът на Калашников е „позор пред целия свят“

С това оръжие са убити милиони - с това ли се гордеем, коментира музикантът

Официалното откриване на паметника на Михаил Калашников, който държи автомата почти като китара. Снимка: ЕПА/БГНЕС  - Андрей Макаревич: Паметникът на Калашников е „позор пред целия свят“

Официалното откриване на паметника на Михаил Калашников, който държи автомата почти като китара. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Легендарният руски певец и музикант Андрей Макаревич коментира открития в Москва паметник на оръжейния конструктор Михаил Калашников, като нарече скулптурата „позор пред целия свят“.

Е, добре. Паметник на Калашников. Нека с това да се гордеем. Ако пресметнем колко хора по цялата планета са убити от това оръжие, ще се окажат милиони“, написа музикантът във Фейсбук.

Макаревич определи монумента като „бездарен и уродлив“, а в скоби се чуди – след като това оръжие е създадено след Втората световна война, къде точно с него са защитавани границите на Русия? В Афганистан? В Грузия? В Украйна? В Африка?

Дори в съветските времена този истукан не би минал на художествен съвет. Защо загрозяваме така града си и се излагаме пред целия свят“, пита Макаревич.

АК-47, най-масовото стрелково оръжие в света, е автомат, създаден през 1947 г. от Михаил Калашников. Произведени са над 100 млн. броя, като производството продължава. По време на Студената война оръжието е на въоръжение в целия Източен блок, а днес е много разпространено и употребявано в държавите от Третия свят.

Тържествената  церемония по откриването на високия 7,5 метра паметник, се проведе в Москва във вторник, 19 септември. Автор на композицията е народния художник на Русия Салават Щербаков.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС