Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анна Нетребко отмени концерт в Дания заради руската инвазия в Украйна

Оперната звезда, която в миналото е заявявала подкрепата си за президента Путин: Сега не е време за музика, а за молитва

Юсиф Ейвазов и Анна Нетребко във Виенската опера през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Анна Нетребко отмени концерт в Дания заради руската инвазия в Украйна

Юсиф Ейвазов и Анна Нетребко във Виенската опера през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анна Нетребко и съпругът ѝ Юсиф Ейвазов отмениха снощния си концерт в Дания и излязоха с общо изявление за руската инвазия в Украйна. Двамата трябваше да излязат вечерта на 25 февруари на сцена в Орхус, съобщава „Опера Уайър“.

„В светлината на настоящите събития и заради притесненията за безопасността и сигурността на всички замесени, ние сме принудени да отложим концерта си в Орхус довечера – се казва в изявлението на семейството. – Ставаме свидетели на много тъжни дни и сме дълбоко загрижени за живота на всички замесени. Всяка война е ужасяваща трагедия. Сега не е времето за музика, а за размисъл и молитва. Надяваме се и се молим за мирно разрешение.“

В програмата на Нетребко и Ейвазов бяха заложени произведения на Верди, Пучини, Джордано, Дворжак, Леонакавало и др. Решението им вероятно е взето под натиска на Рабих Азад-Ахмад, съветник по културата към общината в Орхус. По-рано през седмицата той се обърна към концертната зала „Musikhuset“ и настоя пред организаторите гостуването на руските оперни звезди да се отложи за по-подходящо време. Един от аргументите му бе, че в миналото сопраното Нетребко е заявявала подкрепата си към руския президент Владимир Путин.

След инвазията на Русия в Украйна от 24 февруари редица световни сцени промениха програмите си и участниците в тях – „Карнеги Хол“ отстрани Валерий Гергиев и пианиста Денис Мацуев от три концерта на Виенската филхармония по-късно през февруари, „Ковънт Гардън“ отмени лятното турне на Болшой театър в Лондон.

Междувременно Ла Скала, филхармоничните оркестри на Мюнхен и Ротердам настояват Гергиев – близък до президента Путин – да заеме позиция относно конфликта в Украйна. В противен случай, казват те, всички предстоящи изяви на диригента ще бъдат отменени.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg