Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Божана Апостолова с орден „Стара планина“

Най-високото държавно отличие ще получи и скулпторът проф. Крум Дамянов

За изключително големите си заслуги в областта на културата Божана Апостолова е предложена за най-високото държавно отличие. Снимка: Румен Добрев, Архив - Божана Апостолова с орден „Стара планина“

За изключително големите си заслуги в областта на културата Божана Апостолова е предложена за най-високото държавно отличие. Снимка: Румен Добрев, Архив

Издателката, поетеса и писателка Божана Апостолова да получи орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големите си заслуги в областта на културата. Предложението за това е отправено от правителството към президента Росен Плевнелиев, четем сред решенията от днешния Министерски съвет.

Другият културен деец с най-високото държавно отличие ще е проф. Крум Дамянов – скулпторът, създал монументи като „Знаме на мира“ (Камбаните) в София, Часовниковата кула в Хасково, „Софроний Врачански“ във Враца, „Създатели на българската държава“, Шумен, „Асеневци“, Велико Търново и др.

И други четирима творци са предложени за отличие от правителството – „Св. Св. Кирил и Методий“, което е следващото по ранг след орден „Стара планина“.

С огърлие ще бъде удостоена пианистката и педагог проф. Милена Моллова, която повече от 50 години е на сцената и има изнесени огромно количество рецитали и концерти с оркестри в Европа, Азия и Америка.

Знак първа степен ще получат друг пианист – проф. Анастас Славчев, както и певицата и актриса Стефка Берова. За орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен пък е предложена Мая Нешкова. Певицата е издала 11 албума, между които един двоен и един троен, и десетки сингли в многохилядни тиражи.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg