Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Дарение от дъщерите на Светлин Русев за Националната галерия

Гипсовият оригинал на скулптурата „Пак на война“ от Иван Лазаров беше част от колекцията на баща им

Сестрите Милкана и Ралица Русеви до произведението на Иван Лазаров, което дариха на Националната галерия. Снимка: Площад Славейков - Дарение от дъщерите на Светлин Русев за Националната галерия

Сестрите Милкана и Ралица Русеви до произведението на Иван Лазаров, което дариха на Националната галерия. Снимка: Площад Славейков

Произведение на големия български скулптор Иван Лазаров бе дарено на Националната галерия от дъщерите на Светлин Русев – Ралица и Милкана. Гипсовият оригинал на пластиката бе представен публично на откриването на изложбата „Дарения 2015 – 2018“ в Двореца на 30 януари. 

Сестрите даряват „Пак на война“ от Иван Лазаров, част от колекция „Светлин Русев“, наследена от тях след смъртта на баща им. Галерията притежава отливка на творбата, а сега вече има и оригинала, от който е отлята пластиката – и скоро ще влезе в постоянната експозиция.

„Взехме решение, че мястото на оригиналния гипс е в Националната галерия, както и на всеки друг оригинал, който е с такъв мащаб като това произведение на Иван Лазаров, тъй като притежанието на гипсови оригинали от частни лица застрашава от едно неконтролирано незаконно тиражиране и отливане от гипсовия оригинал. Като изкуствовед и дългогодишен музеен работник съм се сблъсквала с много нередности. А като наследник на една много богата колекция реших, че мястото на гипсовите оригинали е в национален музей. Има ли гипсов оригинал, той трябва да бъде съхраняван в национална институция“, обясни пред „Площад Славейков“ Ралица Русева.

Милкана и Ралица са се консултирали за дарението с наследниците на Иван Лазаров.

Америка за България

Иван Лазаров, „Пак на война“, гипсов оригинал, 1915 г. Снимка: Площад Славейков

Сред интересните произведения в изложбата „Дарения 2015 – 2018“ са „Опакованите пътеки“ на Кристо и Жан-Клод (дарение на галерията от Ивана Георгиева Димова), „Портрет на Златка Ганчева Златева“ от Цено Тодоров (дарение от арх. Ганчо Златев), „Глава на момиче“ от Любомир Далчев (дарение от Вежди Рашидов).

Кристо и Жан-Клод, „Опакованите пътеки“, 1977 г. Снимка: Площад Славейков

Любомир Далчев, „Глава на момиче“. Снимка: Площад Славейков

Цено Тодоров, „Портрет на Златка Ганчева Златева“, 1930 г. Снимка: Площад Славейков

Майстор от ателието на св. Пимен Зографски, Бобошевско, Част от венчилка, 1640 г., дарение от Румен Манов. Снимка: Площад Славейков

На въпрос на „Площад Славейков“ дали притесненията им около опазването на наследената от тях колекция „Светлин Русев“ са отпаднали, Ралица Русева отговори:

„Не, има все нови и нови притеснения – и мисля, че скоро няма да мога да разреша проблемите, свързани с искания и претенции за собственост към части от колекцията. Те идват от същите лица, но има и нови. Вече имаме шест нотариални покани с дълги списъци с произведения, които се смята, че са на тези хора. Исканията им са напълно неоснователни и предполагам, че ще се стигне до съдебни дела“.

Русева обясни, че сдружението „Колекция „Светлин Русев“, което управляваше сбирката, вече е закрито.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3