Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Демонтажът на паметника пред НДК започна

До 30 дни руините от бетон и стомана ще бъдат изнесени, а скулптурните елементи - поставени в Националния исторически музей

На 3 юли настъпи началото на края на паметника „1300 години България“. Снимки: Емил Георгиев - Демонтажът на паметника пред НДК започна

На 3 юли настъпи началото на края на паметника „1300 години България“. Снимки: Емил Георгиев

Паметникът пред НДК от днес заживява своите последни дни. В понеделник сутринта край монумента бе вдигнат кран, с който постепенно ще бъдат свалени елементите на творбата. Денят е дъждовен, но това видимо няма да попречи на Столична община да демонтира руините на монумента.

Необичан от тоталитарната държава, която го построи, наричан от софиянци с най-неласкави прозвища, днес започна началото на края на този паметник. „Софинвест“ има за задача „цялостен демонтаж на монумента и преместване на художествените скулптурни елементи на архитектурно-художествения синтез „1300 години България“. До 30 дни грамадата от бетон и стомана ще бъде изнесена от градината пред НДК. Статуите ще бъдат поставени в Националния исторически музей.

Информационната табела за демонтажа на паметника

Свидетели на демонтажа днес са неколцина минувачи. Сред тях има две холандки – разбирайки какво се случва, те се съгласяват с начинанието, коментирайки, че остатъците от този паметник никак не са естетични в красивия парк наоколо. В защита на монумента се проведе протест на 21 юни, посетен от не повече от 50 човека; дни по-късно – на 27 юни – 100-тина души се събраха, за да направят жива верига около произведението, както и блокада на „Патриарха“ и „Витоша“. И на двете прояви не присъства авторът на паметника, Валентин Старчев.

Да се върнем към началото на „1300 години България“, на откриването му през 1981 г. от тоталитарния лидер Тодор Живков:

https://youtu.be/YmNaNZ6B8Ig

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС