Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ето защо се бави бързият ремонт на спирка „Вишнева“

Работим във възможно най-кратки срокове, за да изпълним закона, уверяват от Столична община

Спирка „Вишнева“ е паметник на културата и общината следва всички законови предписания във връзка с ремонта ѝ. Снимка: Емил Георгиев - Ето защо се бави бързият ремонт на спирка „Вишнева“

Спирка „Вишнева“ е паметник на културата и общината следва всички законови предписания във връзка с ремонта ѝ. Снимка: Емил Георгиев

Обещаният бърз ремонт на горялата в средата на юли спирка „Вишнева“ се бави, защото сградата е паметник на културата и Столична община се съобразява с всички законови изисквания при възстановяването ѝ. Това става ясно от позиция, изпратена от местните власти до „Площад Славейков“.

Вече, след конкурс, е избран проектант със съответния лиценз, а работата в момента е на етап проектиране на ремонта, който ще продължи до края на месеца. Следва съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство и чак след това ще се пристъпи и към същинското възстановяване на емблематичната постройка.

От Общината и Столичния електротранспорт уверяват, че изпълняват процедурата във възможно най-кратки срокове, като изпълняват всички законови предписания за паметник на културата.

Предлагаме ви пълната им позиция.

Предприети действия за възстановяване
на спирка „Вишнева“

Павилионът на спирка „Вишнева“ е в патримониума на Столичния електротранспорт. След възникване на пожара на 19 юли и потушаването му има забрана от МВР да не се доближава до обекта в срок от 24 часа. Още на следващия ден след разпореждане на кмета сградата е обезопасена, за да не се влиза в нея и е положено временно покритие от полиетилен на покрива. Два-три дни след това е открита процедура за набиране на оферти за проектиране на основен ремонт и възстановяване на сградата (павилион) на спирка „Вишнева”, при изискване на Министерство на културата проектантът да бъде с лиценз за проектиране на паметници на културата.

След изтичане на законовия срок за подаване на оферти е извършен избор на проектант и в началото на октомври е сключен договор с него. В момента се извършва проектиране на основен ремонт и възстановяване на сграда (павилион) на спирка „Вишнева”, което ще приключи до края на месеца. Следва съгласуване с НИНКН.

Столична община и съответно Столичният електротранспорт са длъжни да изпълнят всички законови предписания за паметник на културата и го правят във възможно най-кратки срокове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90